AKTUELNO

Ova inicijativa na dnevnom je redu današnje sednice gradskog parlamenta.

Šetalište od Brankovog mosta do zemunskog Keja oslobođenja, odnosno do hotela "Jugoslavija", danas bi trebalo da, na inicijativu gradskog menadžera Gorana Vesića, ponese ime Obala kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića

- To je vraćanje duga ove zemlje kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji u Beogradu nema ni bulevar ni spomenik. Njegovo ime nosio je most koji je u Aprilskom ratu srušila naša vojska, a na čijem mestu je Brankov most i tako se dogodilo da naš značajni vladar danas u Beogradu nema nikakvo obeležje - rekao je Vesić.

Pročitajte još: Vesić: Rebalans budžeta posledica više prihoda

Gradski menadžer je istakao značaj te obale navodeći da sledi uređenje čitavog keja.

On je precizirao da je rebalansom budžeta obezbeđeno 270 miliona dinara za prvu fazu uređenja parka Ušće.

- Ušće će biti uređeno kao najreprezentativniji park, a na jesen će biti pušten u rad i Muzej savremene umetnosti. Tamo će biti i naš novi simbol, jarbol sa srpskom zastavom, i zato sam veoma ponosan što će ova obala poneti ime kralja Aleksandra Karađorđevića - naglasio je Vesić.

Foto: Tanjug

Mislim da smo našli pravu meru kako da kralj Aleksandar dobije svoje obeležje, rekao je Vesić, koji je dodao i da ne bi imalo smisla da se neki bulevar nazove po tom Aleksandru Prvom Karađorđeviću tako što će se nekom drugom oduzeti.

- Na taj način ispravićemo jednu veliku istorijsku nepravdu - zaključio je Vesić.

#Brankov most

#Goran Vesić

#muzej

'