AKTUELNO

Vršioc dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za Srbiju do sada obezbeđeno više od 100 miliona evra koji su namenjeni za rešavanje stambenih potreba za skoro 5.000 izbegličkih porodica ali i ukazao na potrebu održivosti Programa, odnosno stvaranja uslova za održivi povratak ili integraciju izbeglica.

Dacic je to rekao u obraćanju na 10. sastanku upravnog odbora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i naveo da se ove godine obeležava jubilej - pet godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, na kojoj je najavljeno doniranje bespovratnih sredstava za sprovođenje Programa.

Prikupljena sredstva, i na regionalnom i na nacionalnom nivou, iako značajna, predstavljaju deo od ukupno procenjenih sredstava kako bi se Program realizovao u potpunosti i kako bismo obezbedili trajna stambena rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od čega više od polovine porodica samo u Republici Srbiji, rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

Kako je precizirao do sada je za našu zemlju obezbeđeno više od 100 miliona evra koji su namenjeni za rešavanje stambenih potreba za skoro 5.000 izbegličkih porodica, ali i da su novi izazovi pred nama...

On je rekao da se procenjuje da je oko 7.000 izbegličkih porodica i dalje u potrebi za trajnim stambenim rešenjima, koja bi, kako kroz Program, tako i sredstvima iz budžeta, trebalo da budu završena u naredne četiri godine.

Dači je saopštio i da je tokom prepodneva Skupština donatora odobrila Srbiji novi potprojekat, osmi po redu, vredan 19,9 miliona evra i ukazao da će se finansirati najvećim delom iz fonda Regionalnog stambenog programa, a Srbija će učestvovati sa kontribucijom od 1,9 miliona evra u naturi, kroz zemljište i priključke. "Kroz osmi potprojekat, finansiraće se 358 stanova, 30 montaznih kuca, 250 paketa gradevinskog materijala i 300 seoskih kuća sa okućnicom, što je ukupno 938 stambenih rešenja za izbegle iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine" precizirao je i Dačić koji je zahvalio Skupštini donatora.

VUČIĆ: Ne smeta im američka zastava na čarapama, a Srbiji bi da zabrane trobojku! (FOTO+VIDEO)

On je rekao i da je regionalni stambeni program trenutno jedno od najvećih gradilišta u Republici Srbiji i regionu.

Prema njegovim rečima obezbeđivanje stambenih objekata ne može predstavljati trajno rešenje samo za sebe, ukoliko se ne obezbedi održivost Programa, odnosno, infrastruktura, socijalni i ekonomski uslovi za održivi povratak ili integraciju izbeglica.

"Stoga smatramo da je u cilju postizanja sveobuhvatnog rešenja, važno da sve aspekte Programa i Sarajevskog procesa dosledno sprovode svi učesnici Programa" podvukao je i naznačio da uspesna implementacija Programa i dobra saradnja zemalja u regionu još više daju na značaju Regionalnom stambenom programu.

Upozorio je da je bilo momenata kada je bilo zabrinjavajućih poruka, ali i da se nada da je taj period iza nas i da ćemo zajednički uspeti da pokažemo da posvećenim radom i saradnjom možemo da uspešno rešavamo otvorena pitanja iz prošlosti, doprinesemo procesu pomirenja, stabilnosti i prosperitetu regiona.

On je rekao da u Srbiji boravi, osim izbeglica iz bivše SFRJ, i više od 200.000 interno raseljenih lica sa KiM, za koje se ni posle 18 godina nisu stekli uslovi za održivi povratak.

"Nadamo se da će u sledećem periodu doći do pozitivnog razvoja događaja i u vezi sa ovim pitanjem, i da ćemo interno raseljenim licima moći da ponudimo rešenja, uz uvažavanje prava koja imaju i koja im ne smeju biti oduzeta. Uspešno sprovođenje Regionalnog stambenog programa nam svima uliva nadu da rešenja postoje" rekao je.

Foto: Tanjug

Posebno sam ponosan, rekao je Dačić, na humani pristup građana i Vlade, koji su se potrudili da izbeglicama i migrantima iz Azije, Afrike i sa Bliskog istoka olakšaju tešku situaciju koja ni u jednom trenutku nije zloupotrebljena u dnevno-političke svrhe. "Verujemo da Regionalni stambeni program može da posluži kao dobar primer saradnje između zemalja domaćina i zemalja porekla izbeglica, zajedno sa međunarodnim partnerima i donatorima, kako kroz deljenje naših iskustava o izazovima dugotrajnog raseljenja, tako i o najboljim praksama u rešavanju problema raseljenja" zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Komesarijat za izbeglice

#stan

'