AKTUELNO

Bitno je da se zaraza ne širi, te su građanima predložene određene mere.

U domaćinstvu u selu Belušće u opštini Rekovac pojavila se zarazna žutica. Štab za vanredne situacije izdao je upozorenje da voda iz bunara nije za piće.

Pročitajte još: UDARNA VEST U SRBIJI: Proglašena VANREDNA SITUACIJA! SVI U PRIPRAVNOSTI!

U Belušiću, u jednom domaćinstvu, dijagnostikovana je bolest Hepatitis A, zarazna žutica, izjavio je danas zamenik direktora Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Ivica Jocić.

Štab za vanredne situacije opštine Rekovac je izdao saopštenje u kome piše da  "voda iz svih bunara u Belušiću nije za piće, do zvaničnog proglašenja epidemije".

- Svi stanovnici Belušića koji su na posredan ili neposredan način bili u kontaktu sa obolelim licima, mogu da donesu uzorak mokraće na pregled u Laboratoriji Doma zdravlja u Rekovcu - navodi se u saopštenju.

Jočić je rekao da su u selu koje ima 30 stanovnika kontrolisali izvore vodosnabdevanja i da domaćinstvo gde je registrovana zaraza ima poseban vodovod.

- Da je hidrična infekcija, ne bi išla, tako analize su u toku. Na infektovnom odelenju Opšte bolnice u Ćupriji je još jedan oboleli - rekao je Jocić. Sve ostalo je mirno, dodao je on.

Foto: Printscreen Youtube

Hepatitis A je epidemična bolest, akutna upala jetre uzrokovana RNK virusom koji se prenosi fekalno oralnim putem, a zovu ga još i "bolest prljavih ruku". Inkubacija traje dve do četiri nedelje.

Lekari savetuju stroge mere lične higijene, pranje ruku sapunom i higijenu okoline.

#Bolest

#Lekar

#Srbija

'