AKTUELNO

Očekuje se da ova kompanija zaposli više od 500 inženjera.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kompanije Kontinenta.

Razgovori su vođeni o otvaranju istraživačkog centra u Novom Sadu.

- Pripada mi velika čast da pred kraj svog mandata s ponosom objavim građanima Srbije da Kontinental dolazi u Novi Sad. Zaposliće, u skladu sa našim dogovorom, 500 inženjera. Bruto plata će iznositi oko 2.300,00 evra. Ovo će nam omogućiti značajan razvoj za Tehničke fakultete. Srbija je ovim ušla u višu ligu. - rekao je premijer Srbije i dodao:

Foto: TV Pink

- Oni su pokušali pre tri godine da dođu ovde, ali tada nisu mogli. Danas je ekonomska i finansijska stabilnost drugačija. Imamo puno poverenje i jedan takav gigant softerski dolazi u Srbiju.

On se zahvalio svima koji su pomogli u sporovođenju ove misije.

- Zahvalio bih se i Akselu Ditmanu koji je uvek pomagao da nemačke kompanije dolaze ovde. Srbiji više nije mesto za proizvodnju najniže vrednosti. Ona postaje atraktivno mesto za razvoj, nauku i istraživanja. Srbija počinje da razvija delove koje će da proizvodi, a i koji će drugi da proizvode.

Premijer Srbije je dodao da Novi Sad sada dobija jedan centar koji nema ni u Beogradu.

- Mladi sada imaju jasniju perspektivu i budućnost. Zahvalio bih se svim ljuudima iz Kontinentala. Zahvalio bih se i svim našim ljudima i ministrima koji su na ovome radili. Srećan sam i zadovoljan - zaključio je Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink

Kontitnent će od 1. jula ove godine u ovom gradu početi razvoj softverskih i inovacionih rešenja za mobilnost.

Prisutnima se obratio i ambasador Nemačke Aksel Ditman.

Foto: TV Pink

- Veoma sam srećan što sam deo ceremonije otvaranja inžinjerskog dela Kontinentala u Novom Sadu. Imamo velike snažne ekonomske odnose. Zapošljavamo 30 do 33.000 zaposlenih. Nemačka i srpska vlada blisko sarađuju. Želimo da razvijemo bliskost sa nemačkim kompanijama ovde, a takođe želimo da omogućimo sve više kvalitetnih investicija nemačkih kompanija ovde u Srbiji - rekao je Ditman.

On je dodao da ima dosta potencijala za novo investiranje.

- Ovo je sjajna vest, a ja ću pokušati da prenesm to drugim kompanijama u nemačkoj, da u Srbiji mogu odlično da posluju. Ovo je primer srpskog puta ka Evropskoj uniji, a mi ćemo to podržati.

Direktor kompanije istakao je da je zadovoljan što će Kontinental konačno stići u Srbiju.

Foto: TV Pink

- Posle deset godina istraživanja tržišta u Srbiji možemo sa zadovoljstvom da kažemo da otvaramo odeljenje ovde u Novom Sadu. Zaposlićemo, što je moguće pre, 500 inženjera. Odlučili smo da dođemo u Novi Sad zato što je izuzetan kvalitet inženjera u ovom gradu. Cenim sve ljude koji su mi pomogli - rekao je on, a na kraju se svim prisutnima zahvalio na srpskom jeziku.

Premijer Srbije je na kraju odgovarao na pitanja novinara.

- Kada razgovaramo sa predstavnicima. Imamo subvencije koje smo predvideli, i obavestio bih vas da ćemo i u maj završiti u suficitu. Vraćene su kamate, i poslujemo u plusu. Što se tiče stabilnosti i javnih finansija bićemo mnogo bolji od evropskih zemlaja. Imam veliku sigurnost i pouzdanost u stanje srpskih finansija. Ljudi će što pre biti zaposleni - rekao je premijer Srbije.

Foto: TV Pink

Premijer i novi predsednik Srbije istakao je da će uskoro biti novih povećanja plata.

- Pre kraja godine očekujem da će prosek plate biti oko 440, 445 evra. BIće 20% u odnosu kada sam počeo mandat - istakao je Vučić.

Vučić je istakao da je zadovoljan što  su uspeli da podignu veliki broj kompanija i fabrika na noge, a dodao je da je ponosan na tim koji dovodi najpouzdanije i najsigurnije investitore.

N.P.

#Aksel Ditman

#Aleksandar Vučić

#Novi Sad

'