AKTUELNO

Muzej Jugoslavije saopštio je danas da je zamolio aukcijsku kuću "Invaluable" iz Španije da obustavi aukciju stranica iz Spomen knjiga otvorenih povodom smrti lidera nekadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita, jer su, kako su naveli, internom istragom utvrdili da su zapisi ponudjeni na prodaju sadržaj knjiga koje se čuvaju u Kući cveća, gde je sahranjen.

U saopštenju Muzej je naveo da je španskoj aukcijskoj kući uputio pisanu molbu da odloži aukciju koja je najavljena za 3. jun u Malagi.

"U Muzeju Jugoslavije 22. maja počela je interna istraga u vezi sa poreklom 12 dokumenata. Na sajtu aukcijske kuće izgled dokumenata odgovara listovima koji su deo Spomen knjiga poseta delegacija Kući cveća. Uvidom u Spomen knjige utvrdjeno je da nedostaju stranice sa pomenutim zapisima", navodi se u saopštenju Muzeja.

Dodaje se da su zaposleni u Muzeju na osnovu pregleda skeniranih stranica Spomen knjiga napravljenih 2015. godine, utvrdili da nedostaju zapisi koji su ponudjeni na aukciji, pa se sumnja da je "izdvajanje zapisa iz njih izvršeno mnogo ranije".

U Muzeju Jugoslavije se nalazi jedna Knjiga žalosti u kojoj su zapisi od 6. do 9. maja 1980. godine, 10 Spomen knjiga za upis delegacija koje su posetile Kuću cveća od 1982. do 1996, četiri spomen knjige za upis delegacija od 1996. do 2015. i jedna aktivna spomen knjiga.

Te knjige Muzej Jugoslavije nasledio je kao pravni naslednik Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" 1996. godine i one nisu deo muzejskih zbirki, već predstavljaju dokumentaciju zvaničnih poseta Kući cveća i čuvaju se u zaključanim vitrinama.

U vreme postojanja Memorijalnog centra "Josip Broz Tito" od 1982. do 1996. godine služba protokola je vodila evidenciju o posetama, a knjige su čuvane u Spomen sobi Kuće cveća koju su obezbedjivale službe Gardijske brigade do 1992. godine.

Marko Matić iz Antidota rekao je,da je taj istraživački portal još pre mesec dana dobio informaciju da će stranice knjige žalosti biti ponuđene na prodaju u Španiji.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Sticajem okolnosti smo došli do tih saznanja, a kasnije je i aukcijska kuća objavila da će te stranice biti na prodaju. Ono prvo što smo uradili jeste da smo morali da ustanovimo da li su ti predmeti, listovi ili lotovi kako ih oni nazivaju, autentični. Aukcijske kuće tvrde da jesu i ja ne sumnjam u to. U pitanju je jedna od uglednih aukcijskih kuća. Direktor te kuće nam je objasnio da su ti listovi u vlasništvu jednog poznatog evropskog kolekcionara, kome je navodno tu kolekciju prodala osoba bliska Josipu Brozu. Međutim, tu smo odmah uočili jednu nelogičnost. Poslednji potpis datira iz 1989. godine i teško je da je osoba koja je bila bliska Titu imao pristup toj knjizi 1989. godine - kaže Matić.

Prema rečima Matića prijava za ovu krađu ne postoji, jer ljudi iz Muzeja i ne znaju da su pokradeni.

-Nama nije bio cilj da mi istražujemo ko je kriv za to. I znate, to je teško ustanoviti. Vi imate jednu knjigu koja nema paginaciju, tzv. bela knjiga. Neko je morao da otvara da vidi da je 40 stranica isečeno. Postoje početne cene od 200 do nekih 600 evra. Procene su da te strane mogu da dostignu i vrednost od nekoliko hiljada evra. Imate potpis Jasera Arafata koji po procenama može da dostigne i vrednost od 3.000 evra. Ovde nije primarna ta materijalna vrednost, već činjenica da to pripada državi Srbiji, da je to deo našeg kulturnoistorijskog nasleđa. Kontaktirali smo Ministarstvo kulture, kontaktirali smo prvo Muzej, MUP, i mogu da vam kažem da smo naišli na zid ćutanja. Naročito kada je u pitanju Ministarstvo kulture - ističe Matić.

Bratislav Petković, bivši ministar kulture, rekao je da koliko on zna ovo nije u nadležnosti Ministarstva kulture, već u nadležnosti protokola.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-U muzejima je mnogo krađa bilo. Sa jedne izložbe su nestali svi Titovi satovi. U decembru je nestala tabakera, šnale titove, brilijantske značke... od Hajle Selasija zlatan pehar... I to je ukrao čovek koji je trebao to da čuva. Ovo je malo komplikovana situacija sa ovim listovima, jer ostali predmeti imaju svoje kartone. Ovo nisu predmeti i nisu nigde upisani - navodi Petković.

Dragan Karleuša, bivši zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije, ističe da je ovo interesantan slučaj, ali da nije usamljen.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Trebao bi Muzej najhitnije da otkrije da li je to njihov materijal ili nije. Kada počne istraga Tužilaštvo će dati nalog da se krene u proveru svih. Onda će morati svi da kažu ono što znaju. I utvrdiće se. Sumnjam da postoji jedna bojazan da im se desilo nešto u Muzeju pa gledaju kako će daizađu iz toga. Treba proveriti autentičnost, jel Evropa je bila preplavljena falsifikatima - navodi Karleuša.

Direktor aukcijske kuće "Madl’Art"DejanPopović istakao je da nije čuo za aukcijsku kuću iz malage, iako ih, kako je rekao, poznaje na stotine.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Prva stvarkod aukcijskih kuća da bi bile na sigurnom jeste kada neko donese nešto da se prvo proveri provenijencija. Znači da li je taj dobio nasleđem, da li ima ostavinska rasprava, da lima priznanicu, potvrdu, fakturuod nekog kada je kupio. Ovo je vrlo čudno da donede nešto što je državna imovina i kaže ovo je bilo privatno. Mi to prvo proveramo. Postoje stručnjaci koji se prvo konsultuju da se vidi da li je to orginal, i da li je pisano penkalom. Bojim se da je to orginal, i što kaže gospodin Petković da je to neko sekao žiletom i samo polako sklanjao, pošto nema video nadzora. Mora se tražiti da ovi obustave prodaju i da nam se to vrati - rekao je Popović.

#Josip Broz Tito

#knjiga

'