AKTUELNO

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je večeras kao počasni gost na skupu Nemačko-srpske privredne komore pokretanje e-uprave u punom kapacitetu.

Ministarka Brnabić  je večeras naglasila da je cilj Vlade Srbije kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja, kroz smanjenje barijera za poslovanje i uspostavljanje mehanizama koji će pozitivno uticati na ekonomski rast.

Izbacivanje zastarelih i uvođenje automatizovanih procesa doneće uštedu građanima i privredi. Oni će biti jednostavniji, a komunikacija sa državom brža. Uskoro počinje sa radom e-ZUP, odnosno zakon o upravnom postupku u novoj formi, najavljuju u resorniom ministarstvu.

Foto: Tanjug

-Jun je mesec jako važan za nas zato što smo završili posao povezivanja šest institucija koje imaju 80 odsto podataka građana.To su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kroz matične knjige, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Poreska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje, Centralni registar obveznika socijalnog osiguranja i PIO fond. I u junu će to zaživeti - poručuje ministarka Brnabić.

U Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom koje zapošljavaju oko 35.000 ljudi. Prema nedavno sprovedenoj anketi više od polovine tih firmi bi ponovo investiralo u Srbiji. Nemci vole jasne i brze procese kažu u Nemačko-srpskoj privrednoj komori.

-Ja mogu da se vratim na onu kritiku koja je ispoljena od strane nemačkih preduzeća, a to je s jedne strane suviše obimna i suviše komplikovana administracija. Takođe treba da se reformiše i čitavo sudstvo. Jedna od tema je svakako i korupcija - kaže Ronald Zeliger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

U ministarstvu očekuju i da će od oktobra za poslodavce biti ukinuta obavezna overa zdravstvenog osiguranja i da će od tada ona biti automatska. Odluka će se odnositi na sve osim na oko 400 hiljada preduzetnika paušalaca i poljoprivredne osiguranike.

#Ana Brnabić

#Elektronska uprava

'