AKTUELNO

Predsednik Upravnog odbora Advokateske komore Beograda Slobodan Šoškić je nakon rasprave sa kolegama Zorom Dobričanin i Borivojem Pajovićem hteo da napusti emisiju “Dobar dan sa Deom i Sarapom”.

U Advokatskoj komori Beograda održani su izbori polovinom maja, ali novoizabrano rukovodstvo još nije preuzelo dužnost i prostorije, jer staro osporava izborne rezultate. Strasti se i dalje ne smiruju.

Žučna rasprava predstavnika starog i novog rukovodstva se nastavila i u emisji na Televiziji Pink.

Advokatica Zora Dobričanin je objasnila da je Izborna skupština trebalo da bude zakazana za 23. april, ali da je Upravni odbor, na čelu sa Šoškićem izbore sazvao čak za 10. jun, a u međuvremenu su najavljene izmene Statuta što je ukazivalo da bi izbori opet mogli biti odloženi.

- Pet puta je skupština zakazivana i pet puta smo bili u visokom startu za te izbore i pet puta su otkazivani. Koji je naš motiv da mi verujemo da će izbori biti održani? - navela je ona i dodadala da je 576 advokata nezadovoljnih jer se izbori ne zakazuju potpisalo zahtev za održavanje vanredne skupštine.

Foto: Printscreen

Na toj skupštini 8. aprila doneta je odluka da se izbori održe 13. maja.

Dobričanin je istakla da je proceudura koje je sprovedena u skladu sa Statutom, a da oni koji žele to da osporavu znaju kako je to moguće uraditi.

Nakon toga Šoškić je hteo da napusti emisiju, a Zora Dobričanin mu je rekla:” Bolje idi, nego da se brukaš pod stare dane”

Slobodan Šoškić je rekao da je ono što učesnici ovih izbora traže bruka za advokaturu, za svakog pojedinačnog kandidata.

- Kako možete da očekujete da ste pobedili na izborima, a nemate legalno sazvanu izbornu skupštinu - dodao je Šoškić, ukazavši da je neophodno zakazati izbornu skupštinu kako bi Advokatska komora legalno radila, te da bi vladao cirkus ako bi se izbori održavali na redovnim i vanrednih skupštinama.

Foto: Printscreen

- Mora se poštovati datum koji odredi upravni organ - podvukao je Šoškić.

Advokat Borivoje Pajović je ocenio da je postupkom i starog i novog rukovodstva advokatura dovedena na rub propasti,

- Ovo što se desilo advokaturi, ovo što se dešava ovo je sramno, ovo je dno i svi ste krivi za to. Napravili ste klanove u advokaturi, borba za vlast u advokaturi znači profitabilna borba jer se zna das u se rukovodioci komore, na raznorazne načine obogatili. Ovo je jedna prizemna borba između dve grupe koja će vladati - ocenio je Pajović.

- Ako se govori o tome ko je u pravu - nije u pravu ni jedna strana. Šoškiću ti si pogrešio jer si odlagao skupštinu, a vi što ste je zakazali mimo Statuta - naveo je Pajović.

Blokiran račun Advokatske komore Beograd

Poštanka štedionica blokirala je u sredu račun Advokatske komore Beograd, odnosno mogućnost da bilo ko raspolaže sredstvima koja se procenjuju na oko milion evra, dok se ne razreši situacija oko primopredaje dužnosti između starog i novog rukovodstva komore. Advokat Jugoslav Tintor, koji je na izbornoj skupštini AKB 13. maja izabran za novog predsednika Beogradske komore, rekao je danas Tanjugu da je banka blokirala račun na njegov zahtev. -Zahtev je podnet kako staro rukovodstvo na čelu sa Slobodanom Šoškićem ne bi moglo da raspolaže sredstvima beogradskih advokata i da njime plaća privatno obezbeđenje po 1.000 evra dnevno -  naveo je Tintor. Sredstvima u narednom preriodu neće moći da raspolaže niko, dok se situacija u komori ne razreši. Tačcan iznos sredstava nije poznat, ali se u AKB prethodnih dana pominjao iznos od oko milion evra. Ta sredstva slivaju se na račun komore od uplata advokatskih članarina, kao i prilikom upisa novih advokata u imenik Komore. Staro rukovodstvo, koje ne priznaje izbore od 13. maja, zakazalo je izbornu skupštinu za 10. jun. Radi sprečavanja novog rukovostva da uđe u prostorije komore, staro rukovodstvo je angažovalo osam pripadnika privatnog obezbeđenja koji čuvaju ulaz, u šta su i novinari mogli da se uvere pre dva dana, kada je bila zakazana primopredaja dužnosti koja međutim nije izvršena.

#Advokat

#Beograd

#Izbori

'