AKTUELNO

Proleće i leto su pogodni za branje začinskog bilja i ukrasnog sveća. Mnogi nisu svesni da lošim izborom mogu ugroziti život. Sremuš je samo jedna od biljaka koja ima smrtonosnog dvojnika.

Načelnica Odeljenja toksikološku hemiju, Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA Vesna Kilibarda je objasnila da mrazovac veoma liči na medveđi luk ili sremuš, ali da je za razliku od ove začinske biljke veoma otrovan.

- Mrazovac je veoma otrovan, može doći do fatalnih trovanja, čak i smrtnog ishoda – upozorila je Kilibarda te apelovala na građane da budu oprezni prilikom branja biljaka, ali prilikom kupovine na pijaci, te napomenula da i prodavci moraju povesti više računa.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, razlika između sremuša i mrazovca, je prvenstveno u specifičnom mirisu, dok je mrazovac jako gorkog ukusa.

Ona je upozorila da je i bagrem veoma otrovan.

- Cvet bagrema jeste jestiv, ali je celo drvo otrovno. Zabeleženi su slučajevi das u deca jela koru bagrema i da su se otrovala. Takođe, ima puno ukrasnih biljaka koje liče na bagrem, ali to nisu i mogu biti otrovne, pa je njihovo sađenje u blizini vrtića zabranjeno.

Ona je ukazala i da je 20 semenki zanoveta dovoljno da dođe do smrtnog trovanja.

Govoreći o sobnim biljkama, Kilibarda je primetila da se često uzgaja lijander, koji ima prekrasne cvetove i opojan miris, ali spada u pet najotrovnijih biljaka na svetu.

Foto: Pixabay.com

- Malo ljudi zna da je i đurđevak otrvan, zatim kukurek… Nakon branja veća, posebno kada to čine deca neophodno je dobro oprati ruke – istakla je ona i dodala da filadendron i adam takođe spadaju u otrovne biljke.

Kako je dodala, sobno bilje ne sme nikako biti pristupačno maloj deci, a pogodno je saditi začinske biljke, poput matičnjaka i majčine dušice.

#Biljke

#Otrov

#opasnost

'