AKTUELNO

Uskoro ističe rok za zamenu vozačke dozvole.

Vozačke dozvole na starom papirnom obrascu po članu 351. važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima važe do 10. juna ove godine.

Građani su u obavezi da do tada predaju zahtev kako bi ih zamenili za nove, jer ih u suprotom čekaju novčane kazne, a ako nemaju novu dozvoli posle 10. juna neće moći da upravljaju vozilom.

Građani podnose zahteve za zamenu vozačkih dozvola po mestu prebivališta

Uz zahtev treba priložiti važeću ličnu kartu, staru dozvolu na papirnom obrascu, potvrdu o uplati takse od 255, 621 i 700 dinara i lekarsko uverenje.

Kazna i do 30.000 dinara

Novčana kazna predviđena za isteklu vozačku dozvolu do 6 meseci iznosi od 6 do 20 hiljada dinara, a za duže od tog perioda, od 15 do 30 hiljada dinara.

Elektronski zahtev za vozačku dozvolu

Vozačku dozvolu je moguće zameniti i elektronskim putem. Ova usluga treba da omogući građanima da ne dolaze dva puta u policijsku stanicu da bi izvršili zamenu vozačke dozvole, već da putem Interneta, a preko Portala eUprava, elektronski podnesu zahtev i da istim putem u svako doba vide u kom je statusu njihov zahtev.

Kada im dozvola bude izrađena, biće obavešteni u kojoj policijskoj upravi je mogu podići.

Uslov da bi građanin mogao da koristi ovu uslugu je da poseduje novu biometrijsku ličnu kartu sa čipom.

Foto: Pink.rs

Predviđena je objedinjena naplata takse. U postupku predaje zahteva kroz ovu elektronsku uslugu će biti izgenerisana jedinstvena uplatnica čije plaćanje građanin može da izvrši na svim šalterima banaka, ili korištnjem elektronskog bankarstva. Kada uplata bude evdentirana kao validna od strane Uprave za trezor Ministarstva finansija, zahtev se prosleđuje MUP-u na obradu.

#Dozvola

#Elektronska uprava

#Vozač

'