AKTUELNO

Bolesnik je zarazan i pre pojave prvih simptoma.

Šarlah je bolest koju izaziva streptokokna infekcija iz grupe A. Beta hemolitički streptokok, bakterija koja se pronalazi u ždrelu šarlahnih bolesnika proizvodi toksin koji izaziva osip.

Slučajevi šarlaha su, kako prenose mediji, prijavljeni samo u devet od 416 beogradskih vrtića, tako da nema govora o nekoj epidemiji.

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević je za Pink rekla da je situacija na teritoriji grada Beograda je uobičajena, i da ima nekoliko prijavljenih sučajeva šarlaha. Na opštinama Čukarica, Palilula, Vračar i Zvezdara imamo po dva prijavljena slučaja ove bolesti.

Simptomi šarlaha su bol u grlu, povišena temeratura, osip po grudima, na stomaku, leđima i rukama, zajapurenost obraza, bledilo oko usta, u nekim slučajevima i malinasta prebojenost jezika, objasnila je Begović Lazarević.

Prema njenim rečima, po postavljanju dijagnoze slučaj treba prijaviti vrtiću, koji potom kontaktira nadelžnu zdravstvenu službu koja svoj deci uzima bris iz grla.

Foto: Tanjug

- Sva deca sa pozitivnim nalazom u brisu upućuju se kod pedijatra- istakla je Begović Lazarević.

Šarlah je kapljična infekcija.

Bolesno dete prenosi infekciju kašljem ili govorom na zdravu decu u neposrednom kontaktu. Može se preneti i preko predmeta koje je koristilo bolesno dete. Najčešće oboljevaju deca predškolskog i ranog školskog uzrasta. Izuzetno su osetljiva deca između 2 i 5 godina.

Prevencija

- redovno pranje ruku vodom i sapunom - upotreba ličnog pribora za jelo i piće, posebno ako u porodici ili kolektivu postoji zaražena osoba - uklanjanje zagađenih predmeta (maramice, peškiri) - pokrivanje usta maramicom ili rukom prilikom kijanja i kašljanja - izbegavanje kontakta sa obolelom osobom - pravovremeno lečenje

Kako se leči šarlah?

Šalah se leči antibioticima, najčešće penicilin uz odmor i povećan unos tečnosti. Propratni simptomi se mogu ublažiti upotrebom analgetika. Poboljšanje obično nastaje u roku od 24 sata od početka lečenja.

#Beograd

#deca

#Šarlah

'