AKTUELNO

Vrednost donacije je veća od 450.000 evra i obezbeđena je u sklopu projekta "Podrška graničnoj policiji u odgovoru na povećane migracione tokove duž zapadnobalkanske rute".

Vlada Japana donirala je 14 vozila i personalne računare za pripadnike granične policije Srbije koji će uskoro biti raspoređeni u graničnom pojasu sa Makedonijom i Bugarskom, rečeno je u Beogradu na primopredaji donacije.

Donaciju je ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću simbolično predao ambasador Japana Đuići Takahara, koji je istakao da vlada njegove zemlje veoma ceni odgovorno i humano ophođenje Vlade Srbije, pri suočavanju s problemom migranata.

-Istovremeno svesni smo činjenice da Vlada Srbije nosi veliki teret u pogledu dugog i iscrpljujućeg problema sa migrantima - rekao je posle primopredaje donacije koja se sastoji od 11 džipova, tri kombi vozila i personalnih računara.

Prema njegovim rečima, zato Vlada Japana pruža podršku projektima kako bi umanjila taj teret u vreme povećanog priliva migranata i izbeglica a kroz organizacije kao što je Međunarodna organizacija za migrante (IOM).

Takahara je napomenuo i da su džipovi bili potrebni policiji za suzbijanje krijumčara i trgovaca ljudima objasnivši da oni razmenuju informacije na mestima gde je sigurnost slaba.

- Ovim projektom su obezbeđena i tri kombi vozila i očekuje se da će granična policija sada moći da obebedi brži prevoz migrantima kojima je potrebna zaštita ili nega - rekao je Takahara.

Foto: Tanjug

Stefanović se zahvalio Vladi Japana i ambasadi te zemlje u Srbiji na podršci podsetivši na dugogodišnju uspešnu saradnju. - Vozila će, u toku nedelje biti upućena u pogranični pojas sa Makedonijom i Bugarskom - rekao je Stefanović i dodao da donacija obuhvata i personalne računare koji će omogućiti policiji bolji rad sa migrantima na terenu. Prema njegovim rečima, donacija će omogućiti bolji i kvalitetniji rad policije na terenu što istovremeno znači i veću bezbednost za građane. Stefanović je podsetio i da Vlada Japana podržava Srbiju i da hoće da pomogne navodeći i realizaciju projekta u vrednosti milon evra za potrebe Sektora MUP za vanredne situacije. Donacija je realizovana putem IOM-a čiji regionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter Van Der Auveraerte koji je takođe odao priznanja Vladi Srbije za način na koji se suočava s migranatskom krizom.

#Granica

#Japan

#Policija

'