AKTUELNO

Skupština grada Beograda napravila je brojne izmene kada je reč o nazivima ulica.

Šahovski velemajstor Svetozar Gligorić i ruski diplomata Nikolaj Hartvig "dobili" su svoje ulice na Vračaru, dok će dve ulice na Čukarici poneti imena glumice Olivere Marković i operskog pevača Živana Saramandića, odlučila je Skupština grada.

Ulice na opštini Stari grad ubuduće će nositi imena arhitekte Mihaila Jankovića, istoričara umetnosti Milana Kašanina i vajara, dugogodišnjeg direktora Zoo vrta Vuka Bojovića.

Deo Dubljanske ulice na Vračaru, od Graničarske do Čuburske ubuduće će nositi ime Svetozara Gligorića, šahovskog šampiona Jugoslavije i učesnika brojnih svetskih turnira, evropskih prvenstava i olimpijskih igara, na inicijativu Šahovskog saveza Srbije i Udruženja profesionalnih šahista Srbije.

Nastavak Dubljanske ulice, od Čuburske do Maksima Gorkog, nosiće ubuduće ime Nikolaja Hartviga, ruskog diplomate, koji je 1909. godine, uoči Prvog svetskog rata, došao u Rusko poslanstvo u Boegradu i tu ostao do smrti, 28. juna 1914, kada je preminuo od srčanog udara ispred poslanstva Austrougarske zasnavši da će biti objavljen rat.

Njegovo ime nekada je nosila današnja Beogradska ulica. Diva srpskog glumišta Olivera Marković dobila je ulicu na Čukarici, pa će se Osogovska ulica na Banovom brdu ubuduće zvati po toj dramskoj umetnici, a na inicijativu reditelja Gorana Markovića.

Deo ulice Miloja Zakića na Čukarici ubuduće će nositi ime Živana Saramandića, čuvenog operskog pevača, na inicijativu Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je član bio, i Fondacije "Ars Longa" za očuvanje lepih umetnosti. Na opštini Savski venac, Botićevoj ulici se menja ime u Ulicu Mihaila Mike Jankovića, našeg arhitekte čije je delo upravo i Muzej 25. maj, koji se u toj ulici nalazi.

Najznačajnija Jankovićeva dela su stadion FK Partizan i stadion Tašmajdan, Palata Srbija, Palata Ušće, kao i Muzej 25. maj. Delu Palmotićeve ulice, između Džordža Vašingtona i Bulevara Despota Stefana određen je nov naziv - Ulica Milana Kašanina, po našem istoričaru umetnosti, diplomcu francuske Sorbone, a u godini kada se navršava 35 godina od njegove smrti.

Deo ulice Mali Kalemegdan, do Tadeuša Košćuška do ulaza u Zoo vrt, ubuduće će biti ulica Vuka Bojovića, koji je 28. godina bio na čelu Vrta dobre nade, od koga je potekla ta inicijativa.

Odbornik DS Zoran Alimpić rekao je da nije sporno da svi oni zaslužuju ulice u glavnom gradu, ali je apelovao na nadležne da nova imena daju ulicama koja ih nemaju, a ne da često menjaju postojeće nazive. Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić replicirala je Alimpiću da, na primer, Hartvig ne može da ima ulicu na nekom drugom mestu, osim u centru grada, te da su ulice bez naziva uglavnom na periferiji.

Odbornici su usvojili i izmene odluke o podizanju i održavanju spomenika i skulpturnih dela, a Mitrović Marić je navela da je cilj da se unapredi zaštita spomenika, koje mnogi oštećuju i šaraju. Odbornici su, takođe, tokom sednice, minutom ćutanja odali poštu Raši Popovu koji je u 84. godini preminuo u Beogradu.

#Beograd

#Park

'