AKTUELNO

Neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine, sneg, kiša i vetar, ponegde orkasnke jačine zadesili su zemlje regiona proteklog vikenda.

Hidrometeorolozi u regionu procenju da će hladan talas trati duže nego što se očekivalo.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će biti oblačno i hladno s kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom uz stvaranje snežnog pokrivača, a ponegde sa susnežicom i vlažnim snegom i u nižim predelima. Više padavina očekuje se ujutro i prepodne. Duvaće umeren, povremeno jak vetar. Najniža temperatura biće od dva do pet stepeni, a najviša od pet na severozapadu do devet stepeni na jugoistoku, tokom dana u padu.Vreme u Hrvatskoj će i danas biti umereno do pretežno oblačno, ponegde s kišom, a u Lici i Slavoniji moguć je novi sneg. Biće vetrovito, na kopnu uz jak i na udare olujan severni i severozapadni vetar, na Jadranu uz jaku i olujnu buru i tramontanu. Zagreb se jutros probudio na hladnih četiri stepena, na Sljemenu je pao dodatni sneg, kao i u zagrebačkim Šestinama.

Foto: Pixabay.com

Na Puntijarki, gde se temperatura spustila na četiri stepena ispod nule, palo je novih četiri centimetra snega, a padalo je i u Gospiću. Jak vetar koji je celog jučerašnjog dana, ali i noći, duvao na području Varaždinske županije srušio je nekoliko stabala. Jedno stablo visoko oko pet metara srušilo se na pešački prostor pa možemo reći da je sreća u nesreći bila što je vreme juče bilo toliko loše i pšaka nije bilo na tom području, piše Varaždinski.hr.

Snežne padavine usred aprila prouzrokovale su brojne probleme u saobraćaju, elektrosnabdijevanju i vodosnabdijevanju širom BiH, a najveću štetu trpe poljoprivredni proizv.

Vozačima se savetuje oprez, posebno tamo gde su kolovozi pod snegom, i upotreba zimske opreme, a zimska služba će nastaviti s radom sve dok bude potrebno. Saobraćaj se danas u višim predelima odvijao otežano zbog snega, slomljenog drveća na kolovozu i odrona kamenja.

Na području BiH se i sutra se očekuje oblačno i hladno sa susnežicom ili snegom. Mnoga stabla su u Sarajevu pod pritiskom snega i pod udarom nevremena pala, pa su se neka rušila direktno na automobile zbog čega su intervenisali i pripadnici policije. Prema prvim informacijima, nema povređenih, preneli su mediji.

Foto: Tanjug AP

U Trebinju nema snaga, ali je bilo problema sa olujnim vetrom, koji je lomio grae i dizao crep sa krovova. Nevreme je prouzrokovalo mnoge kvarove na elektromreži, a samo na području Tuzlanskog kantona bez struje je danas bilo više od 16.000 korisnika.

U mraku se našlo i preko 8.000 korisnika na području Srednjobosanskog kantona, a u Zeničkodobojskom kantonu bez struje su bila kompletna područja Zavidovića i Vozuće. Teška situacija s električnom energijom bila je i u Varešu, Maglaju, Kaknju, Zenici i Visokom...

U Trnovu je bio u kvaru dalekovod Kijevo, a u Foči je bez napona bilo kompletno područje mesne zajednice Miljevina i dalekovod Slatina. Kvarova je bilo i na nekoliko dalekovoda "Elektrodistribucije" Banjaluka, a najteža situacija je u opštinama Kneževo/Skender Vakuf i Kotor Varoš, dok su kvarovi u manjem obimu evidentirani u opštini Čelinac i na Manjači.

Sneg koji je pao naneo je štete posebno voćarima u BiH, ali veliki strah od narednih dana imaju poljoprivrednici, jer ako se obistini vremenska prognoza, biće uništeni voće, krompir, pasulj, a štete će biti višemilionske, pišu banjalučke Nezavisne novine.

#Led

#Prognoza

#Vreme

'