AKTUELNO

Prema procenama, za sat vremena simboličnog gašenja svetla uštedi se oko 12 odsto struje.

U globalnoj akciji "Sat za planetu" učestvuje oko 180 država sveta, među kojima je i Srbija. Građani, institucije i kompanije, od 20:30 do 21:30 časova isključiće svetla i dekorativnu rasvetu. Akciju je pre deset godina pokrenuo Svetski fond za prirodu u borbi protiv klimatskih promena koje uništavaju život na zemlji. Cilj je obezbediti više čiste energije i sačuvati prirodne resurse.

U Srbiji akciju "Sat spasa za planetu" podržava sve više građana, institucija i obrazovnih ustanova širom zemlje. Prema procenama, za sat vremena simboličnog gašenja svetla uštedi se oko 12 odsto struje. A cilj je da se podigne svest ljudi o štednji energije.

- Važno je da svaki pojedinac da bude svestan toga i da očekuje da se dešavaju pozitivne promene od korišćenja fosilnih goriva ka tome da koristimo obnovljive izvore energije - kaže Sonja Bađura iz Svetskog fonda za prirodu u Srbiji.

Kako bi se sačuvali prirodni resursi i obezbedila zdrava životna sredina i potrebe ljudi, uz energetiku korenite globalne promene se zahtevaju i u oblasti poljoprivrede i eko sistema.

Poslednji izveštaj Svetskog fonda za prirodu ukazuje da se mora brzo raditi jer je biljni i životinjski svet na planeti sve ugroženiji. U poslednjih 40 godina samo ptica, riba i drugih životinjsih vrsta u svetu manje je za čak 58 odsto.

#Akcija

#Osvetljenje

#Struja

#Svet

#Zemlja

#planete

'