AKTUELNO

Od početka godine sprovedeno je nešto više od 7.000 inspekcijskih nadzora tokom kojih je pronađeno 2.870 radnika "na crno".

Na osnovu inspekcijskih rešenja zaposleno je 2.580 radnika, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin, dodajući da se rad na crno značajno smanjio.

Kada smo preuzeli odgovornost za borbu protiv nezaposlenosti i borbu protiv sive ekonomije u ovoj zemlji je stopa nezaposlenosti bila 23,1 odsto, a danas je 13 odsto, rekao je Vulin na potpisivanju Sporazuma o poslovnoj saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspektorata za rad, dodajući da se procenat zaposlenosti na osnovu rešenja inspekcije povećava.

Sporazum su potpisali direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić, a Vulin je istakao da Sporazum pomaže da se međusobno poovežu sve institucije države i sve institucije Ministarstva rada, kako bi vodili evidenciju ko radi na crno i ko zbog svog rada na crno ne može da koristi određena prava.

Ministar je istakao da nije borba za radnike kada se pravimo da ne znamo da neko radi na crno i kada se na taj način zloupotrebljava pozicija.

- Ako to dopustimo onda ukidamo ekonopmiju. Moramo da se borimo za striktno poštovanje zakona i apelujem na radnike i sindikate da nas obaveste, ako negde nismo stigli, da neko radi na crno - rekao je Vulin i istakao da je u poljoprivredi najveći procenat onih koji rade na crno.

Tu su i građevinska industrija, proizvodnja kože, obeće, ugostiteljstvo, ali na prvom mestu je poljoprivreda i upravo zbog toga hoćemo da do kraja godine, a siguran sam da ćemo uspeti u tome, donesemo zakon o sezonskom radu, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, tim zakonom će biti omogućeno poslodavcima da skoro bez birokratskih procedura mogu da prijave sezonskog radnika, a da on bude osiguran, zaštićen i dobije sve ono što mu po zakonu pripada. Martinović je naveo da u ovom trenutku novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti ostvaruje 40.000 lica, a da se mesečno izdvaja oko milijardu dinara za ta prava nezaposlenih lica.

Međutim, on kaže da se smatra da veliki broj tih radi u sivoj zoni.

- Pokušavamo da u saradnji sa inspekcijom rada utvrdimo da oni koji se zateknu u radu bez formalnog ugovora, a koriste neko pravo od strane NSZ, to pravo izgube. Gubitkom statusa nezaposlenog lica mnogi gube i neke druge privilegije koji taj status donosi. Zbog toga je važno poslati poruku da se moraju koristiti samo ona prava koja su zakonom jasno utvrđena - istakao je Martinović.

#Aleksandar Vulin

#Inspekcija

#Nezaposlenost

'