AKTUELNO

Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, tehničko i tehnologiju, fizičko i zdravstveno vaspitanje

Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar - za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede osmoletki.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

- Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija - kaže pomoćnik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Ona dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.

- Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije - dodaje ona.

Mijatović kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje.

- Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu - dodaje ona.

Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.

- Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje - kaže Mijatović.

#novine

#škola

'