AKTUELNO

Žena ne treba da ćuti i trpi nasilje, već da prijavi nasilnika, poručila je danas Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da se zato radi na pobojšanju čitavog sistema, da žrtva kada prijavi nasilje ne ostane bez adekvatne zaštite

Janković je izrazila uverenje da će puna primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna ove godine doprineti efikasnijoj zaštiti. Kako je rekla, neće se sprečiti svako ubistvo, ali se očekuje da više ne bude propusta u sistemu i da oni ne budu razlog koji će dovesti do tragedije.

Poverenica je primetila da se država danas drugačije odnosi prema problemu nasilja nego ranije, a najveći pomak je upravo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Kaže da su važne hitne mere koje taj zakon predviđa, udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Nadležni organi se pripremaju ozbiljno za sprovođenje zakona, kroz različite obuke, a neke od njih sprovodi i Pravosudna akademija, rekla je Janković i napomenula da će stupanjem zakona na snagu biti dobro definisana koordinacija između državnih organa. Ona je podsetila da i sada postoji pravni okvir za postupanje, te da se prema problemu koji se iz dana u dan povećava treba ponašati odgovorno.

- Žena ne treba da trpi nasilje i da ćuti, već da prijavi nasilje, ali ne samo žrtva nego i građani - poručila je Janković. Ona je pozvala medije da budu odgovorniji, da poštuju etički kodeks i da vode računa o zaštiti žtrve, kako se ne bi ugrozila njena bezbednost.

- Velika je odgovornost medija. Mi smo zbog toga izradili antidiskriminatorski priručnik za izveštavanje - rekla je Poverenica i dodala da će od sledećeg meseca početi edukacije za takvo izveštavanje, i to u pet gradova u Srbiji. Među savetima za novinare, Janković je navela da treba voditi računa da se žrtva ne izloži dodatnoj viktimizaciji.

#Brankica Janković

#Nasilje

#Porodično nasilje

'