AKTUELNO

Novi zakon će stupiti na snagu kako bi se osigurala bezbednost svake žene i kako bi se pokazalo da država neće trpeti nikakav vid nasilja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuborović posetili su Sigurnu kuću, u kojoj su poručili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor".

Stefanović je, u izjavi novinarima rekao da je potrebno učiniti sve što je moguće da nasilje prestane i svi nasilnici shvate da postoji snažan odgovor države protiv nasilja u porodici.

Foto: Tanjug

- Zbog toga i našim posetama i radom na novom zakonu, kao i aktivnostima policije, tužilaca i sudova na terenu želimo da ukažemo na to da nećemo stajati po strani, već ćemo svakim svojim delovanjem učiniti da to nasilje prestane - naglasio je on.

Stefanović je rekao da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.

Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija. Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi se uticalo na decu da shvate šta je nasilje, da nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva.

Foto: Tanjug

Novi zakon, kako je objasnio, donet je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema. On je ukazao da, prema novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje.

- Ranije ste morali da idete na sud, a ako nema vidljivih povreda on biva pušten. Bilo je hiljadu razloga da do pravde ne dođe brzo. Danas žrtvu nasilja ostavljamo u domu, bez obzira kome pripada, nasilnik se izdvaja iz kuće i onda imate meru koja može biti izrečena i na 30 dana u kojoj tužilaštvo, policija i sudovi imaju vremena da sagledaju situaciju i donesu odluku koja mera se primenjuje, a žrtva nasilja u tom periodu je bezbedna - podvukao je Stefanović.

Foto: Tanjug

Kuburović je kazala da su dva ministra današnjom posetom pokazale da se država ne bori samo sistematski protiv nasilja u porodici, već i ličnim angažovanjem njenih članova.

- Vlada Srbije pruža punu podršku da se u što većoj meri i što bolje implementira Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici koji počinje da se primenjuje od 1. juna - naglasila je ona.

Kuburović je rekla da je zajedno sa svojim kolegom imala priliku da na mestu pruži podršku žrtvama nasilja u porodici i ukažu na ono šta ih očekuje sa novim zakonom, koji su sve vidovi podrške i pomoći koja može da im se pruži.

Prema njenim rečima u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija.

U zajedničkim radionicama, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke biće uključene nevladine organizacije kako bi što više približili s čim se suočavaju žrtve nasilja.

Pink nastavlja inicijativu Stop nasilju!

I. P.

#Nasilje

#Nebojša Stefanović

#Nela Kuburović

#Zatvor

'