AKTUELNO

Na Batrovcima su danas počeli radovi na proširenju tog graničnog prelaza za dodatnih šest traka za putnički saobraćaj, koji bi trebalo da budu završeni 16. septembra.

- Nastavljamo da proširujemo Batrovce i sada smo u budžetu ministarstva obezbedili 460 miliona dinara. Biće ukupno 18 traka sa dodatnim parkingom - rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Predstavnici carine su rekli da će se zbog tog proširenja mnogo manje čekati na prelazu.

Mihajlović je najavila da će se u narednom periodu uređivati i prelazi Horgoš, Gradina i Preševo, kao i da bi u maju trebalo da počne rehabilitacija prilaza Batrovcima odnosno dela autoputa Batrovci - Kuzmin u dužini od 21,5 kilometara.

- Nadamo se da će rehabilitacija tog puta početi u maju, novac iz kredita je obezbeđen i rehabilitovaće će koštati osam miliona evra - rekla je Mihajlović.

Na Batrovcima pored dodatnih traka za automobile i autobuse na izlazu iz Srbije radovi obuhvataju i proširenje terminala za teretna vozila, sa 20 novih parking mesta, takođe, na izlazu iz zemlje.

Teretni terminal biće potpuno odvojen od putničkog, sa posebnim režimom ulaska, kontrole i kretanja teretnjaka, sa mehaničkim i elektronskim nadžorom - rampe, kapije, kamere, rasveta.

Radovi na proširenju neće ometati funkcionisanje graničnog prelaza i rad graničnih službi.

Mihajlović je dodala da će na Batrovcima biti napravljen poseban parking za oduzeta vozila koja se sada parkiraju u nekoj od postojećih traka.

Ministarka je navela da će radovi biti završeni u roku i dodala da su Batrovci najfrekventniji granični prelaz u zemlji.

Radove izvodi firma "Ingrap omni", investitor je Građevinska direkcija Srbije, a projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

S. M.

#Batrovci

#Granica

#Put

#Zorana Mihajlović

'