AKTUELNO

Čak 70 odsto đaka u Srbiji je nedovoljno fizički aktivno, svaki četvtrti je gojazan, a svaki peti ima loše držanje.

U Beogradu je potpisan Protokol povodom pokretanja projekta "Pokrenimo našu decu", koji predviđa uvođenje 15 minuta fizičke aktivnosti za učenike od prvog do četvrtog razreda svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji.

Cilj je prevencija lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika.

Protokol su potpisali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta i Akva Vive, brenda kompanije Knjaz Miloš.

Akva Viva je obezbedila obuku za učitelje iz svih osnovnih školau srbiji, kreatiovne materijale za vežbanje i stručnu podršku iz naučnih, prosvetnih i medicinskih oblasti.

Pilot program počinje u martu

Učenici će sa svojim učiteljima od marta svakodnevno vežbati po 15 minuta prema raznovrsnim modelima vežbi koje je za potrebe programa osmislio Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

- Naša želja je da sport u školi bude što prisutniji - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja da se u okviru fizičkog vaspitanja uvede i zdravstveno obrazovanje, te da se predmet zove fizičko i zdravstveno vaspitanje.

On je ukazao da je bilo pokušaja da se formira i predmet zdravstveno obrazovanje i da u škole "uđu i lekari".

- Mislim da su profesori fizičkog vrlo stručni , da se to uči na fakultetu. Lekari su dobrodošli kao mentori i savetnici - naglasio je Šarčević i dodao da škole sada imaju solidne uslove za sportske aktivnosti.

Kako kaže ovo što radi kompanija Knjaz Miloš je "odlična stvar za decu Srbije, jer pomažu da se školama omoguće bolji rekviziti, a u novim zakonima predviđena je uloga sporta na drugačiji način".

Generalni direktor kompanije Knjaz Miloš Miloš Stojisavljević naglasio je da programom "Pokrenimo našu decu" želi da podigne svest javnosti o problemu i posledicama nedovoljne fizičke aktivnosti kod dece školskog uzrasta.

Foto: Tanjug

- Želimo da se podigne svest u javnosti o posledicama nedovoljne fizičke aktivnosti. Statistika je poastala zabrinjavajuća i ukazuje da su se promenile navike naše dece, a posledica toga je gojaznost, nepravilno držanje - naglasio je Stojisavljević.

U želji da se promeni slika, kako kaže, kompanija Knjaz Miloš, brend Akva Viva inicirali su pokretanje programa vežbi u školama, a inicijativu je podržalo Miniastarstvo prosvete.

S. M.

#deca

#vežbanje

#škola

'