AKTUELNO

Ona je u potresnoj ispovesti u emisji "Svitanje" ispričala da je muž, pre decom, tukao sat i po vremena bez prestanka i objasnila zbog čega je odlučila da govori o višegodišnjem nasilju.

- Nasilje je trajalo godinama...Tog dana je bilo baš strašno... Trpela sam i fizičko i psihičko nasilje, trajalo je sedam, osam godina. Bilo me je sramota i mislila sam da će stvari biti bolje – isprekidano je pričala žena koju je muž godinama maltretirao.

Kako je kazala, nasilje se dešavalo ispred dece i bilo je jako teško za njih.

Majka dvoje dece, koji sada imaju devet i 10 godina, kaže da je to dana kada je rešila da potraži pomoć nasilje prevazišlo svaku granicu.

- Tukao me je gotovo sat i po vremena, nisam mogla da se izvučem, deca su bila prisutna i sve su videli i čuli – govorila je na ivici suza.

Pomoć je potražila od komšija, skočivši prethodno kroz prozor kako bi pobegla od nasilnika.

Foto: Printscreen

- Komšije su mislile da se svađamo, pa mirimo, dok nisu videli kako ja izgledam... Onda su reagovali, ja sam sa njima sam otišla u Urgentni cenatr, a policija je došla u kuću – priseća se štićenica Sigurne kuće, koja je rešila da svoju priču podeli sa drugim ženama kako one ne bi godinama trpele nasilje.

Ja sam sve to krila, mislila sam biće bolje. Najveći je strah kada očekujete da se vrati kući. Imao je problem sa alkoholom i uvek se vraćao pijan. Ljubomora je uvek bila izgovor za nasilje, mada za to nije bilo nikakvog razloga, razočarano je dodala.

Nikada se, kako je dodala, nije osećala krivom i da sada, posle svega, ima još veću snagu da se bori.

Foto: Printscreen

- Nju su kod nas dovele socijalne radnice, billa je potpuno deformisana od batina – rekla je Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća i direktorka Savetovališta protiv nasilja u porodici opisujući dolazak ove štićenice u Sigurnu kuću.

Prema njenim rečima, nasilnik je u pritvoru i ništa ne priznaje.

- Potrebno je poslati ženama poruku da ne trpe nasilje. Ona je skočila kroz prozor da bi pobegla kod komšija, to su stvari koje radiš u očaju, a mogu imati fatalne posledice – ukazala je Stanojević.

- Ona radi, izdržavala ga je, a on je tukao. To je jedan klasičan “srbijanski primer”. Po zakonu, ona ima lake telesne povrede i njemu se neće suditi za teško krivično delo – napomenula je ona i dodala da advokati iz Sigurne kuće sada rade na tom slučaju.

Govoreći o kapacitetima Sigurne kuće, Stanojević istakla da ima dosta žena i čak 26-oro dece, od čega je 20 dečaka, te da je dobro da žene dolaze i traže pomoć.

Pink nastavlja inicijativu Stop nasilju!

S. M.

#Nasilje

#Porodica

#Vesna Stanojević

#Žena

'