AKTUELNO

Najavom revizije se doliva ulje, upozorio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da najava revizije presude protiv Srbije nije inicijativa BiH, već privatna tužba bošnjačkog člana Presedništva Bakira Izetbegovića, koja će ozbiljno narušiti odnose Srbije i BiH.

- To je tužba jednog člana Predsedništva BiH, ne jednog entiteta ili BiH. To je privatni politički angažman Bakira Izetbegovića i tačka - rekao je Dačić.

Dačić je istakao da se najavom revizije doliva ulje na vatru u odnosima između naroda u BiH, kao i u celom regionu, da će time ozbiljno biti narušeni odnosi Srbije i BiH, kao i ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

Za to nema suštinskih razloga, jer svaki zahtev za reviziju je novi postupak, a da bi se pokrenuo postupak, potrebna je nova odluka Predsedništva BiH i to samo u situaciji ako ste u međuvremenu saznali za nove dokaze, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u sedištu svoje stranke.

Očekuje da Međunarodni sud pravde odbaci kao neosnovan zahtev za reviziju presude protiv Srbije po tužbi BiH i dodaje da Sud ne bi smeo ni da ga uzme u razmatranje, jer onaj ko ga je podneo nema legitimitet za tako nešto.

Kako je objasnio, Međunarodni sud pravde je institucija u kojoj se tuže i sude države, pa ne može pojedinac da podnese tužbu.

Dačić je dodao da su motivi da se Srbija predstavi kao genocidna država, što ne doprinosi želji da idemo dalje.

Dodao je da mu je žao što Srbija nije tužila BiH i Hrvatsku za genocid, odnosno ratni zločin, u Prvom i Drugom svetskom ratu, jer je u Jugoslaviji postojala "simetrija krivice".

S.M.

#Bakir Izetbegović

#Ivica Dačić

#Tužba

'