AKTUELNO

U naselju u kojem je pre 10 meseci ubijena pevačica Jelena Marjanović zabeležena je nesvakidašnja pojava.

U parku, između ulica Ličke i Banijske u Borči iz najdeblje grane drveta već nekoliko dana obilno curi tečnost praveći veliku baru na betonu.

Ova pojava uznemirila je stanare obližnje zgrade, ali i sve ostale građane koji šetaju tim parkom. Zaustavljaju se ispred “rasplakanog” drveta, gledaju, dodiruju mokro stablo i vrte glavom.

Mlađi se šale, a stariji ne skidaju zabrinut izraz s lica.

Sine, ne znam kakav je ovo znak! Ovde živim već 30 godina, prolazim pored drveta svakodnevno i nikada se slična situacija nije desila. Ta voda je odjednom počela da se sliva niz najdeblju granu. Kao da je neko odvrnuo česmu. Prvo sam pomislila da se radi o ostatku nekog leda od nedavnog minusa koji je vladao, ali sam shvatila da se sav led i sneg otopio. Pa onomad je bilo čak 12 stepeni - priča baka J. L. (72).

Ona ne misili da je to loš znak i da drvo možda na taj način poručuje da mu treba pomoć. --- Sa druge strane, mi ljudi smo krhka bića. Ograničeni smo da shvatimo retke pojave, pa ih onda svrstavamo u onostrano. Možda je tečnost iz drveta lekovita. Ne znam - priča ona.

Da nema razloga za paniku, strah, čuda i onostrana nagađanja, kaže Milan Petrović, inženjer šumarstva.

- Nema tu nikakvog čuda. Moguće je da drvo ima vrlo dubok koren, koji je povukao dosta tečnosti. Posle topljenja leda i snega tlo je puno vlage. Visok je vodostaj Dunava, što utiče i na podzemne vode. Najverovatnije je o tome reč. Drvo nije u mogućnosti da apsorbuje tu količinu tečnosti, pa je ona počela da izbija iz te grane - naveo je Petrović.

S. M.

#Borča

#Park

#čudo

'