AKTUELNO

Oko 650 učenika OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu juče nije otputovalo na planirani izlet jer vozači autobusa nisu ispunili sve neophodne zahteve po novom Pravilniku o prevozu dece. Ista situacija ovih dana dogodila se u više od 30 beogradskih škola.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je bezbednost u saobraćaju ključna. Podseća da je Vlada Srbije 2015. godine usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja prema kojoj je prioritet broj jedan da u saobraćaju nema poginule dece, te da je bezbednost dece najvažnija u sistemu bezbednosti saobraćaja.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je u autobusu najčešći razlog smrti prilikom nesreća prevrtanje autobusa. Zato je jako važan pojas koji svaki autobus koji prevozi putnike (sem školskog) mora da ima od 1. septembra.

- Svako dete mora biti vezano, ne zato što to negde na nekom papiru piše, već je to važno zbog sigurnosti deteta. Ako jedan jedini pojas u autobusu nije ispravan, to znači da dete koje sedi na tom mestu nije bezbedno i takav autobus ne sme da krene – kaže Okanović.

Iz OŠ “Drinka Pavlović” prekjuče je na ekskurziju trebalo da krene 110 đaka, a nisu otišli jer je standardnim pregledom od strane Saobraćajne policije utvrđeno da vozači nemaju potrebne kartice profesionalnih vozača, kaže za Pink direktor ove škole Jole Bulatović. Dodaje da garancije za vozače i prevoz daje agencija i da je bio zatečen situacijom.

- Dobili smo garancije od agencije da će u utorak izlet biti realizovan, ali smo doživeli neprijatnost. Naime, 110 đaka prvaka gledalo je u nas odrasle kao u Bogove, jer im je tog dana rečeno da će ići na izlet. Bilo je neprijatno gledati ih kako plaču, a malo je teško objasniti im da ne idu jer čika nema tamo neku karticu. Ipak, bezbednost dece je na prvom mestu i nismo imali dilemu kada je Saobraćajna policija rekla da uslovi nisu ispunjeni – kaže Bulatović.

Foto: TV Pink Printscreen

U poslednjih nekoliko dana 10 autobusa koji su trebali da prevoze decu na izlete ili ekskurzije isključeno je iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, rekao je načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov.

On je pojasnio da su saobraćajni policajci prilikom pregleda autobusa, pred polazak dece na ekskurzije, posumnjali u tehničku ispravnost deset autobusa, poslali ih na tehnički pregled gde je utvrđeno da su bili neispravni.

Čak pet autobusa imali su neispravne kočnice, dva autobusa neispravne uređaje za upravljanje, kod jednog su bile neispravne gume, a kod ostalih ostali uređaji.

Navodi da je u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, gde juče 650 učenika nije otišlo na izlete, jedan autobus je isključen i na tehničkom pregledu je utvrđeno da nema ispravne uređaje za upravljanje.

- To je nešto što bi trebalo da zabrine direktore škola, nastavnike i roditelje, a priča oko kartica vozača je pokušaj agencija i prevoznika da skrenu temu sa glavnog problema - rekao je Arsov.

Foto: TV Pink Printscreen

Saobraćajna policija, kako je naglasio, ima veliki problem što se izleti i ekskurzije ne prijavljuju na vreme, te ne mogu da se organizuju i pregledaju autobuse na vreme.

- Osim toga organizatori prevoza - direktori škola i prevoznici, postavljaju autobuse pola sata, sat pre polaska tako da se iz tog razloga dešava da deca stoje i čekaju pored autobusa i nekoliko sati - rekao je Arsov. Dodaje i da veliki problem predstavlja to što decu na izlet ili ekskurziju voze umorni vozači.

- Pokušaćemo sa tužiocima da podignemo krivične prijave protiv onih prevoznika koji za vozače izdaju potvrdu da su imali odgovarajući odmor a vozači su prethodnog dana radili - zaključio je on.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Autobus

#Novo jutro

#Učenici

'