AKTUELNO

On će se sastati sa visokim zvaničnicima naše zemlje.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao kancelara Austrije Kristijana Kerna, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Foto: Tanjug

Vučić je Kerna dočekao ispred Palate Srbija, gde će biti održan i sastanak dvojice zvaničnika.

Premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa austrijkim kancelarom Kernom obratio se javnosti zahvalivši se austrijskim predstavnicima, jer uvek saslušaju probleme srbije, pružaju podršku našem putu ka Evropskoj uniji i što uvek imaju dovoljno razumevanja da pomognu našoj zemlji.

-Austriju doživljavamo kao prijateljsku zemlju i nadam se još većoj podršci u narednom periodu - naglasio je Vučić, podsetivši da Austrija pomaže Srbiji i u rešavanju migrantske krize.

Premijer je istakao da je Kernu uručio papir na engleskom jeziku i da je tu napisan njegov predlog kao predsednika vlade.

Foto: TV Pink Printscreen

-To je moja ideja za Zapadni balkan od slobodne trgovinske zone do carinske unije, ideja je da približimo naše zemlje, da naši kamioni ne gube vreme, jer će samim tim dolaziti dosta investitora, biće bolja trgovinska razmena - istakao je Vučić, dodajući da je o tom "papiru", na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Vučić je istakao da je to budućnost Srbije i celog regiona, nije potpuno razrađen, značajno važno i dobro rešenje da se "smire strasti" u regionu.

Foto: TV Pink Printscreen

On smatra da je to budućnost regiona.

On je podestio da je Austrija najveći investitor u našoj zemlji, da njihove kompanije zapošljavaju 18.000 ljudi u Srbiji, kao i da se broj kompanija mora povećati, tako da će danas imati sastanak sa privrednicima iz te zemlje u ambasadi Austrije.

Vućić o Nikoliću: Uvek sam spreman za saradnju

-Želim da sarađujem sa Nikolićem, uvek sam spreman za saradnju, naša partija je pred velikim izazovima, kao da svi žele da izgubimo, borićemo se da pobedimo - istakao je lider Srpske napredne stranke, dodajući da ne želi da se bavi raznim sekulacijama.

Kern će imati zvanične razgovore sa premijerom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Kerna je na aerodromu dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a potom mu je premijer Vučić priredio neformalnu večeru.

- Dolazim u Srbiju uveren da je reč o stabilnoj zemlji i da postoje značajne mogućnosti da unapredimo odnose na temelju zadivljujućih reformi koje je sprovela srpska vlada - poručio je austrijski kancelar.

On je naveo da sa premijerom Aleksandrom Vučićem, za kojeg kaže da je trezveni, dosledan političar kojem su u interesu pozitivan razvoj i mir u regionu, ima puno stvari o kojima će razgovarati, a koje povezuju dve zemlje - pre svega, reč je o ekonomskim odnosima.

Č.N.

#Aleksandar Vučić

#Austrija

#Ivica Dačić

#Kristijan Kern

#Srbija

'