AKTUELNO

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić izjavio je da je poslednja dva dana broj kamiona koji odvoze zemlju i građevinski otpad na zvaničnu gradsku deponiju u Vinči povećan za 74 odsto i da je prihod grada ostvaren na deponiji samo po ovom osnovu uvećan za više od milion dinara.

On je dodao da godišnja šteta koja je naneta Gradu Beogradu zbog otvaranja divljih deponija iznosi nekoliko miliona evra.

– Ti milioni evra koje grad nije dobijao u svoj budžet završavali su u privatnim džepovima građevinske mafije. To je nedopustivo. Zato smo zahvalni Gradu Beogradu koji je poslednjih dana zatvorio nekoliko divljih deponija, među kojima je najveća na Čukaričkoj padini, nakon čega se odmah videlo da je povećan broj kamiona koji je počeo da dolazi na deponiju u Vinči – rekao je Popadić.

On je naglasio da će JKP „Gradska čistoća” dobiti od grada na korišćenje nekoliko lokacija u drugim delovima grada za deponovanje zemlje.

– Tako ćemo omogućiti da investitori ne moraju da dovoze zemlju samo na deponiju u Vinči, a da postupaju po zakonu. U međuvremenu smo dostavili Sekretarijatu za urbanizam podatke o kompanijama koje deponuju iskopanu zemlju i građevinski otpad, kako bi onima koji to ne rade bila uskraćena upotrebna dozvola. Predložićemo izmenu propisa kako bi uslov za izdavanje upotrebne dozvole bio dokaz o kretanju građevinskog otpada. Da građanima bude jasnije, investitor koji ne bude imao dokaz da su zemlja i građevinski otpad deponovani na zvaničnim deponijama neće moći da dobije upotrebnu dozvolu – poručio je Marko Popadić.

On je rekao da će Grad Beograd danas podneti Drugom osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica koja su organizovala nelegalne deponije u Beogradu.

#Deponija

#Vinča

'