AKTUELNO

Autobus pun srpskih turista koji su se vraćao iz Grčke preko jedne turističke agencije potpuno je izgoreo u noći između subote i nedelje, a internetom proširila priča posle koje je vozač ispao heroj.

Međutim, pojavala se potpuno drugačija verzija celog događaja prema kojoj su putnici ovog autobusa upozoravali vozača na nepravilnosti, ali tvrde da on nije hteo da stane.

- Posle nesreće koja nas je zadesila po povratku sa ostrva Egina kada se autobus zapalio usled svoje neispravnosti, primorani smo da reagujemo usled objava određenih putnika ove agencije koji iz nekih njima samo znanih razloga pokušavaju da prenebregnu ili sakriju činjenicu da smo na put od 1.250 kilometara krenuli starim, isluženim i vidno dotrajalim autobusom, koji jedino može služiti u međugradskoj liniji tj. do 100 kilometara - navodi na početku svog posta Emilija Pantić u Fejsbuk grupi "Grčka ostvra", koja takođe tvrdi da je bila jedna od putnica.

Njena porodica, kaže, pošto je bila u zadnjem delu autobusa, bila je direktno izložena vatri "koja je iznenadno i naglo buknula, šireći se nezadrživo".

Foto: Printscreen Facebook/Gordana Djuric

- Vozač u početku nije odreagovao na naše vapaje da se autobus odmah prestroji u zaustavnu traku i otvore vrata, već je prešao još nekoliko stotina metara bez ikakve potrebe iako je zaustavna traka bila potpuno slobodna. Što se tiče priče o prelasku preko nekakvog dušeka koji je ispao iz nekog vozila, mogu vam reći da je u svoj muci i ozbiljnosti situacije kod grčkih policajaca i vatrogasaca to izazvalo podsmeh - tvrdi ona.

Vozač je inače u svojoj izjavi, pre nego što je nastala ova objava, ispričao da rasute stvari na putu i sam dušek, nikao nije mogao da zaobiđe u datim okolnostima, i da je najsigurnije bilo da preko svega toga pređe, kako ne bi izazavao veću nesreću.

Pantić, međutim, tvrdi da je autobus je pokazivao "znake slabosti" mnogo pre toga.

- Nekoliko stotina kilometara pre kobnog događaja, vozači su izlazili i proveravali zašto autobus ispušta čudne zvuke. Negde u blizini Leptokarije došlo je do dva snažna trzaja kao da je autobus udario u nekakvu rupu na putu. Nakon toga, autobus se zaustavlja, vozači izlaze i proveravaju sta se dogodilo, nakon toga vraćaju se u autobus i kreću - priča Pantićeva.

U tom momentu, prema njenim rečima, izbija veliki požar. Jedan momenat, prepričava, njenom ocu koji je bio u blizini autobusa, nakon njegovog gašenja, nije promakao.

Taj momenat je kada je vozač iz svoje kabine vadio određene stvari i stavljao ih u plavu kesu koja je bila tik ispred autobusa. Poslednje što je ubacio u kesu bio je nosač motora, koji je pretpostvaljam trebao biti zamenjen. Na kraju, autobus je odšlepan na uviđaj. Odgovor uskoro sledi od strane grčke policije - tvrdi ova putnica.

Foto: Printscreen Facebook/Gordana Djuric

Kako je napisala, što se tiče herojstva, spasavanja kofera i pasoša bez grčkih vatrogasaca od toga ne bi bilo ništa, "pošto vozačima nije bilo dobro jer su se nagutali dima, tako da su bili jedno vreme dezorjentisani".

- Vodič je uistinu spasao pasoše, ali tek nakon upozorenja jednog momka iz autobusa koji je bio pribran i upozorio ga da se hitno vrati po njih - napisala je ona na fejsbuk grupi "Grčka ostrva".

Agencija tvrdi: Nije bilo problema sa vozilom

Povodom cele ove priče i ove objave koja potpuno odudara od prve verzije celog događaja, iz turističke agencije tvrde da ovi navodi o neispravnom autobusu nisu istiniti.

- Nas ona uopšte nije kontaktirala, ali smo čuli da je neko nešto pisao. Nemamo komentar, to što je navedeno uopšte nije istina. Vozači nisu primetili bilo kakve probleme za vozilom sve dok nisu naleteli na taj dušek. Dakle, nije bilo nikakvih problema sa autobusom do tada - izjavila je direktorka ove turističke agencije.

Napomenula je da iščekuju izveštaj vatrogasaca koji bi uskoro trebao da stigne, pa da će nakon toga biti više informacija vezanih za nesreću.

#Autobus

#Grčka

'