AKTUELNO

Vanredna situacija na levoj obali Dunava zbog nedavnih poplava je ukinuta, a predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić kaže da je 935 porodica dobilo interventnu pomoć Grada Beograda i da im je novac uplaćen na račune.

Poplava koja je nedavno zadesila beogradska naselja Borča, Kovilovo i Padinska Skela izvazvala je veliku štetu, a Jovičić za TV Pink kaže da je bilo ukupno 1.700 zahteva građana, među kojima se 1.072 zahteva odnosilo na poplavljene kuće.

- Doneli smo odluku da prioritet treba da budu kuće koje su poplavljene i da vidimo na koji način da pomognemo tim ljudima - rekao je Jovičić.

Istakao je da je poseta predsednika Aleksandra Vučića naseljima na levoj obali Dunava posle poplava bila važna u smislu njegove podrške budući da su odmah sutradan uloženi veliki napori da se u perspektivi reši gorući problem na levoj obali Dunava, a to je kanalziaciona mreža.

Takođe, uz pomoć predsednika, Vada je odvojila dva miliona evra za saniranje svih ovih kanala koji su zapušteni, pregrađivani. Ne bih sad ulazio ko je kriv. To je 40 godina činjenično stanje, čistili smo, pa se opet to zatrpavalo, pregrađivalo. Mislim da su ljudi sada svesni koliko je važno da imamo te propuste gde može da se odliva voda - kaže Jovičić.

Radovi na kanalima za odliv vode, kaže, počinju tokom avgusta, a to će pomoći da, navodi Jovičić, ukoliko opet dođe do nekih padavina, imamo bolju situaciju sa propustljivošću kanala.

- Ako to uradimo i ako očistimo imaćemo jednu bolju situaciju na terenu - rekao je Jovičić i naglasio da je ono što je još važnije to je potpisan ugovor za projektovanje kanalizacione mreže i 1,1 milion evra koji je donirala Evropska investiciona banka.

Projekat se, navodi Jovičić, radi.

- Mislim da ćemo uspeti do početka marta da otpočnemo energičnije sa izgradnjom kanalizacione mreže, a u naredne dve, tri godine da gotovo svi ovi delovi i Pakračke i Popove bare, Borče, Koteža, Ovče i ostalih naselja dobiju kanalizaciju mrežu koju cekamo već 30 godina - kaže Jovičić koji se u program Pinka uključio direktno iz naselja na levoj obali Dunava.

#Aleksandar Jovičić

'