separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

KRKOBABIĆ: Srbiji potrebna STRATEGIJA ZA OŽIVLJAVANJE SELA, razvojne agencije mogu da pomognu (FOTO)


Od oko 4.500 seoskih naselja u Srbiji, u fazi nestajanja je njih 1.200.


Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije, Milan Krkobabić, danas je ukazao da je Srbiji potrebna strategija za oživljavanje sela koja će se sprovoditi na lokalnom nivou i tu veliki doprinos mogu da daju razvojne agencije.

Krkobabić je na sastanku Nacionalnog tima za preporod sela, na čijem je on čelu, s predstavnicima republičke i 16 lokalnih razvojnih agencija, rekao da te agencije mogu da pomognu i da se efikasno koriste svi raspoloživi finansijski fondovi za pomoć poljoprivrednicima i za razvoj seoske infrastrukture.

Ministar je upozorio da se proces nestajanja sela neće zaustaviti ako se mladi ne vrate u selo i ne obezbede im se uslovi za život.

Predložio je da se mladima koji žele da žive na selu bez nadoknade da do 50 hektara obradivog zemljišta koje je u državnom vlasništvu.

Autor: Beta/Emil Vas

"Jedini uslov za korišćenje tog zemljišta bio da bi da se na njemu organizuje poljoprivredna proizvodnja po savremenim uslovima", kazao je Krkobabić.

Izneo je da je od 570.00 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, u vlasništvu mlađih od 40 godina svega 40.000.

Istovremeno s oživljavanjem poljoprivredne proizvodnje, na selu je potrebno graditi škole, zdravstvene i kulturne ustanove, puteve, a "u kakvom je stanju srpsko selo, pokazuje podatak da je 73 odsto domova kulturne van funkcije", rekao je Krkobabić.

Istakao je da je za dve ipo godine osnovano 475 zadruga, a da je 95 dobilo ukupno milijardu dinara finansijske pomoći države.

Član Nacionalnog tima za preporod sela, Vladimir Goati, založio se za "ukrupnjavanje" poljoprivrednih parcela jer su "usitnjeni posedi velika prepreka razvoju poljoprivrede, čemu su doprineli propisi o nasleđivanju zemljišta".

Goati je predložio izmenu propisa o nasleđivanju da bi obradivo zemljište ostajalo u vlasništvu jednog naslednika, a ostali bi bili "pravedno isplaćeni".

Autor: Beta/Emil Vas

Predlog člana Nacionalnog tima Branka Maričića je da poljoprivredna gazdinstva treba da se udružuju, dok je Branislav Gulan ukazao na poseban značaj oživljavaja sela u pograničnim područjima Srbije.

"U Srbiji 1.000 sela nema prodavnicu, a 500 nema asfaltiran put. U 150.000 kuća u selima niko ne živi, a 50.000 kuća nema vlasnika", rekao je Gulan.

Predstavnici regionalnih razvojnih agencija su obećali da će pomagati Nacionalnom timu za preporod sela, ali da su za to potrebni stručni kadrovi.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti