AKTUELNO

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je za Tanjug da je konzulatu iz bolnice u Nea Mudanji na Halkidikiju potvrđeno da je šestoro srpskih državljana, koji su tu primljeni zbog povreda zadobijenih u velikom nevremenu na ovom grčkom poluostrvu, danas pušteno iz bolnice.

- Pušteni su svi, imali su lakše povrede, ogrebotine, niko nije zadržan - kazala je Glišićeva.

Ona je dodala da srpska državljanka, koja je iz Stavrosa u nesvesnom stanju prevezena u bolnicu u Solunu, nije povređena u sinoćnjem nevremenu i njeno hospitalizovanje nije imalo veze s tim.

U vezi s informacijom grčkih medija da je u nevremenu koje je pogodilo Halkidiki povređena i 13-godišnja devojčica iz Srbije, koja je primljena u solunsku bolnicu "Genimatas", Glišićeva je rekla da konzulat o tome nije obavešten i verovatno ni neće, ako se roditelji već nalaze pored maloletnog lica o kojem bolnica ne objavljuje podatke.

Ona je navela da još uvek niko od srpskih turista nije kontaktirao konzulat.

- To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu - rekla je Glišićeva.

Ona je navela da je konzulat od Službe civilne zaštite Halkidikija, koji su se od svih službi jedini javili na pozive, dobio najnovije informacije.

- Sada su svi putevi k ovom poluostrvu, odnosno Kasandri i Sitoniji otvoreni za saobraćaj, na 'prvom prstu' Kasandri struja je trenutno u prekidu, kao i telefonske i internet veze, a normalizacija se očekuje do kraja današnjeg dana. Postoji zabrana kretanja motornih vozila samo u brdskim predelima - kazala je Glišićeva i dodala da će ove informacije biti postavljene i na sajt konzulata.

Glišićeva je ranije Tanjugu rekla da je na Halkidikiju uvedeno vanredno stanje koje će trajati do večeras, za kada se najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke.

- Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis - navela je Glišićeva.

Grčki mediji objavili su da je u solunsku bolnicu "Genimatas" primljeno petoro dece povređene u nevremenu, među kojima je i devojčica iz Srbije, a niko nije u životnoj opasnosti.

Navodi se da su deca, uzrasta od 3,5 do 13 godina, prebačena u bolnicu tokom noći iz mesta Flogita i Nea Plaja, prenosi thestival.gr.

- Tu su četiri devojčice i jedan dečak koji su povređeni, ali nisu u opasnosti. Jedno dete imalo je povrede glave zbog kojih je bila neophodna operacija, hospitalizovano je i nije u opasnosti. Radi se o deci čije su porodice iz Grčke i iz inostranstva, a boravili su tu kao turisti. Jedna od devojčica, koja ima 13 godina, srpska je državljanka, a ostala deca su Grci - rečeno je u toj bolnici.

U snažnom nevremenu na Halkidikiju najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno.

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.

#Grčka

#Nevreme

'