AKTUELNO

Toplotni talas danas će zahvatiti celu Evropu i trajaće nekoliko dana. U velikom delu kontinenta mogli bi biti srušeni neki istorijski rekordi.

Ovaj veliki predsezonski talas delom uzrokuju dva snažna sistema visokog pritiska. Jedan je blizu Grenlanda, a drugi iznad severne i srednjoj Evrope. Kad se u sledećim danima povežu, blokiraće sistem niskog pritiska južno od njih, koji bi Evropi doneo hladniji vazduh. Ta dva sistema u kombinaciji sa hladnijim područjem niskog pritiska iznad mora usmeriće „španski oblak“ iznad kontinentalne Evrope i Velike Britanije.

Foto: e-stock Katarina Mihajlović, Beta, Tanjug

Područje vrućeg vazduha, koje potiče iz pustinja u Španiji i Sahari, raširiće se Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom te rezultovaće temperaturnim rekordima i jakim olujama. U nekim područjima vrućina će biti pojačana verzija onoga što je već zabeleženo, ali u drugima će doći kao šok.

Juni je dosad bio topao u istočnoj i srednjoj Evropi, dok je u zapadnim delovima kontinenta bilo i hladnije nego što je uobičajeno. Nemačka može očekivati jedan od pet najtoplijih meseci u istoriji, međutim vrućina u zapadnijim područjima odskače od dosadašnjih obrazaca.

- Dosad je leto bilo uglavnom hladnije i često je padala kiša - objavio je BBC.

Ovaj rani toplotni talas posljednji je u nizu istorijskih vrućina. Prošlog je leta Evropa iskusila rekordne temperature i neuobičajeno sušne uslove. Zbog toga su se dogodili mnogi požari.

- Toplotni talasi su tihe ubice. Evropski talas 2003. godine uzrokovao je oko 70.000 smrtnih slučajeva. Prošlogodišnje vruće leto u Njemačkoj izazvalo je najmanje 1.000 smrtnih slučajeva - napisao je na Twitteru Stefan Rahmstorf, klimatski naučnik na Univerzitetu u Potsdamu.

Foto: Pixabay.com

Narednih dana u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj očekuju se temperature od minimalno 40 stepeni.

TOPLO I SPARNO I U SRBIJI!

Što se tiče Srbije i većeg dela istočne Evrope, mi ovaj talas vrelog vazduha kada on bude na svom maksimumu gotovo nećemo ni osetiti, te se svakako ovako toplo vreme kao nad zapadnom i središnjom Evropom kod nas ne očekuje.  Danas se u Srbji očekuje pretežno sunčano, sparno i veoma toplo vreme, samo se posle podne u brdsko-planinskim predelima očekuje ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.Duvaće slab i umeren severni vetar. Jutarnja temperatura od 15 do 21 stepen, najviša dnevna od 30 do 34. U Beogradu će biti pretežno sunčano, veoma toplo i sparno. Vetar slab severni. Jutarnja temperatura oko 21, najviša dnevna oko 34 stepena.Narednih dana pretežno sunčano, u četvrtak uveče, tokom noći i u petak ujutru prolazno naoblačenje, mestimično s kisom, lokalnim pljuskovima i grmljavinomm uz umeren i jak, kratkotrajno s prolaskom fronta i olujni, severozapadni i severni vetar.U četvrtak veoma toplo s najvišom dnevnom temperaturom do 34 stepena, zatim od petka do nedelje u većini mesta od 27 do 30, a početkom sledeće sedmice ponovo osetno toplije.

#leto

'