AKTUELNO

Digitalizacija je postala svakodnevna tema u Srbiji, što ranije nije bio slučaj i građani imaju sve više poverenja u njene prednosti zahvaljujći čemu smo počeli da trčimo u korak s razvijenijim i mnogo naprednijim zemljama sveta, izjavila je danas srpsk premijerka Ana Brnabić.

- Digitalizacija je postala svakodnevna tema kojom se bavimo i to pokazuje da smo počeli da trčimo korak za svetom jer ona nije toliko zastupljena tema ni u mnogo naprednijim zemljama - rekla je Brnabićeva na konferenciji Digital Day 2019. u Beogradu u razgovoru koji je vodila Aleksandra Miletić.

Ona je navela da je pre dve godine u svom ekspozeu navela da su dva glavna prioriteta za vladu digitalizacija i obrazovanje, i istakla da je danas Srbija mnogo drugačija država i da se o tome znatno više govori. Govoreći o tome kako digitalizacija menja društvo i državu, ona je rekla da je današnje vreme jako interesantno i da je sadašnja generacija privilegovana da živi u vreme nove industrijske revolucije.

- Ona će promeniti svet na isti način kao što su ga prethodne menjale, samo što će ona najbrže do sada promeniti svet - rekla je Ana Brnabić. Zemlje koje nisu pobedile u 3. industrijskoj revoluciji sada imaju šansu da to isprave u vreme nove, 4. industrijske revolucije, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Živimo u vreme kad nam je pružena nova šansa da promenimo privredu, ekonomiju i postanemo jedni od pobednika vremena. Srbija ima potencijal i znanje i treba još da utegnemo pravni okvir i mislim da ćemo moći da trčimo trku sa najnaprednijim zemljama sveta - rekla je premijerka.

Ona je navela da je imajući u vidu temu današnje konferencije rekla da je poverenje najteže uspostaviti u vreme kada su promene najveće.

- Mislim da je nepoverenje građana bilo ogromno pre dve godine u vezi s tim šta znači digitalizacija. Ako trčite u korak s vremenom i idete u susret promenama, imaćete više sanše da završite ono sto ste hteli ranije. Poverenje se uspostavlja korak po korak - rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da je poverenje danas u to mnogo veće i da građani sada više znaju o tome šta znači digitalizacija, odnosno euprava. Ona je rekla da su građanima danas na raspolaganju brojni servisi koji u velikoj meri olakšavaju završavanje različitih obaveza i poslova poput prijave deteta odmah po rođenju još u porodilištu, dobijanja recepata za lekove, prijave dece u vrtiće i mnogi drugi.

Foto: Pink.rs/S.Kojić

- Servis koji je uspostavio najviše poverenja, naročito među starijim građanima, jeste e-recept zahvaljujući kome ne moraju svakog meseca da odlaze kod lekara po recept već sa elekronskim receptom mogu da odu u apoteku u bilo kom gradu - rekla je Brnabićeva i dodala da je vidljivo da se mnogo toga promenilo na bolje.

Upitana o problemu lažnih vesti (fake news), ona je rekla da je to ogroman problem s kojim se suočava ceo svet.

- Niko do sada nije našao adekvatan odgovor na lažne vesti, koje prave atmosferu u kojoj je izuzetno tesko raditi, posebno ako vodite vladu i sprovodite važne reforme - navela je premijerka. Dodala je da se mnogo vremena gubi na odgovaranje na lažne vesti.

- Mi pokušavamo da odgovaramo i dosta vremena nam ide na to - rekla je Brnabićeva i dodala da nastoji da bude što više aktivna i na društvenim mrežama i tako građanima daje informacije i komunicira sa njima.

Ona je kao primer takvih vesti navela informaciju koja se svojevremeno pojavila da je Gugl stavio Srbiju na crnu listu zemalja, ističuhi da su morali da kontaktiraju kompaniju kako bi utvrdili o čemu se radi, potom da Vlada Srbije prosledi saopštenje da to nije tačno, na šta je kaže, potrošen ceo radni dan.

Foto: Srbija Danas

Govorećoi o platformi "Srbija stvara", premijerka je rekla da je Srbija kreativna nacija i da treba da promovisati najbolju sliku Srbije i njene najveće prednosti. On je istakla da je krajem pošle nedelje objavljen izveštaj o startap ekosistemima širom sveta, i da se Srbija prvi put našla u tom izveštaju.

- Ne samo da smo jedini u regionu već smo u dve kategorije u top pet zemalja sveta, a radi se o talentima i razvoj blokčejn tehnologije - istakla je Brnabićeva.

Ona je najavila da će 23. maja u Beogradu biti održana važna konferencija "WorldMinds" kojoj će prisustvovati brojni stručnjaci iz sveta umetnosti, nauke, i nobelovci koji će razgovarati o tome šta sve svet novo stvara.

- Polako uspevamo da promenimo stvari i percepciju naše zemlje - rekla je srpska premijerka.

Ona je ukazala da je IKT najbrže rastući sektor i da nema sektora koji približno toliko raste iz godine u godinu u Srbiji.

- Ovo je momenat u kome Srbija i naša ekonomija može da se promeni i državna uprava može da izgleda drugačije. Digitalizacija državne uprave i uvođenje e-government znači uvođenje reda u državnu upravu i da budemo dobar servis građanima - rekla je Ana Brnabić.

#Ana Brnabić

#Digitalizacija

'