AKTUELNO

Oni su potpisali i Memorandum o razumevanju između vlada SAD i Srbije o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i državni sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevin Mekalinen razgovarali su danas o unapređenju policijske saradnje dve zemalje.

To je, inače, bio prvi sastanak jednog srpskog ministra policije sa američkim državnim sekretarom zaduženim za unutrašnje poslove, a nakon sastanka oni su potpisali Memorandum o razumevanju između vlada SAD i Srbije o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Ovaj Memorandum omogućiće bržu razmenu informacija o migrantima, ali i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima, što će doprineti većoj bezbednosti dve države.

Foto: MUP Srbije

Stefanović je istakao zainteresovanost za unapređenje policijske saradnje, posebno u oblasti iregularnih migracija i terorizma, a sagovornici su razmenili stavove i o jačanju kapaciteta srpske granične policije, kao i konkretnim aktivnostima koje mogu doprineti unapređenju obučenosti policijskih službenika MUP-a Srbije na čemu će se, kako su se saglasili, raditi u narednom periodu.

Ministar je američkog kolegu upoznao sa konkretnim aktivnostima koje je Srbija preduzela tokom velikog priliva migranata u našu zemlju 2015. i 2016. godine, istakavši da je naša zemlja uvek postupala humano prema njima.

Kako je nevao, Srbija se nakon rata na teritoriji bivše Jugoslavije suočila sa nekoliko stotina hiljada srpskih izbeglica, koje su proterane sa svojih ognjišta, te je tako bila apsolutno svesna i pozicije migranata koji su uglavnom pobegli iz ratom zahvaćenih područja.

Naglasio je i da je srpska policija preduzela mnogobrojne mere u borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, imajući u vidu da se tokom migrantske krize ova kriminalna aktivnost značajno povećala.

Foto: MUP Srbije

Stefanović i Mekalinen razgovarali su o migracijama kao globalnom problemu i saglasili se da samo zajednička saradnja i brža razmena informacija može doprineti većoj bezbednosti Srbije i SAD.

Mekalinen je istakao da je ovo dobar korak napred u saradnji naših policija, ali i da postoji dosta prostora za njeno unapređenje u narednom periodu, a pozdravio je odlučnost i spremnost Srbije da se bori protiv iregularnih migracija, potencijalnog terorizma i organizovanog kriminala.

Stefanović je Mekalinena pozvao u posetu Srbij, a tokom posete Ministarstvu za nacionalnu bezbednost SAD srpski ministar je razgovarao i sa predstavnicima nacionalnog kontrolnog centra, koji je sastavni deo Agencije za zaštitu granica i carine SAD. Predstavnici tog centra upoznali su Stefanovića sa njihovim radom i modalitetima moguće saradnje.

#MUP Republike Srbije

#Nebojša Stefanović

'