AKTUELNO

Nakon fatalne nesreće kod Kuršumlije i prevrtanja autobusa na Ibarskoj magistrali u javnosti se ponovo povela polemika da li su neka sedišta prevoznim sredstvima bezbednija i koja su to pravila koja zaboravljamo tokom putovanja, a mogu nam sačuvati život.

Iako se čini da pravila nema, statistika  pokazuje da postoje najsigurnija i ona manje sigurna mesta u različitim prevoznim sredstvima. Izborom pravog mesta povećavamo šanse za preživljavanje.

AUTOBUS

Sigurna sedišta: Krajnja sedišta u sredini autobusa, koja se nalaze u pravcu putovanja, budući da su prilično udaljena od vozača.

Opasna sedišta: Prva dva redova sedišta često prođu kroz ogromni vetrobran. Isto važi i za mesta pored prozora i vrata. Zadnji red sedišta je opasan u slučaju udarca sa zadnje strane.

Vezivanje pojasa i u autobusu?

Dva prednja tik iza vozača i dva prednja preko puta. Kod jakih sudara, ova mesta trpe najjaču silinu udara ili, u ovom slučaju, požara. Odmah posle tih mesta, kao najmanje bezbedna stručnjaci označavaju četiri poslednja sedišta, jer ona trpe najjači udar kad je autobus jako udaren otpozadi. Najveći broj stradalih putnika pogine prilikom prevrtanja autobusa i to zato što nisu vezani, ali se to slabo pominje u javnosti.

GRADSKI AUTOBUS Sigurna sedišta: Sa desne strane, ali to uključuje samo ona koja su smeštena u sredini autobusa i u smeru vožnje jer su ta mesta najudaljenija od ostalih vozila u saobraćaju.

Opasna sedišta: Prva dva reda i ceo poslednji red, kao i mesta pored prozora i vrata sa leve strane.

Foto: Pixabay.com

AUTOMOBIL

Sigurna sedišta: Na zadnjem sedištu iza vozača i na sredini, jer je ovaj deo automobila najmanje deformisan u padu ispred prednje strane.

Opasna sedišta: Pored vozača, jer u nezgodnom trenutku, vozač refleksno pokušava da izbegne sudar, a osoba koja sedi pored njega će biti u opasnosti.

VOZ

Sigurna sedišta: Bliže sredini kola. Bolje je da odaberete 5. ili 6. vagon, bliže sredini voza, pošto u sudaru prvi i zadnji vagoni ili se deformišu ili izlete iz šina.

Opasna sedišta: Sedišta u pravcu putovanja, pošto je manje šanse da padnete kod naglog kočenja.

Foto: Printscreen

AVION

Ovde ima najviše nedoumica i stručnjaci ne mogu da se u potpunosti usaglase koja su tačno sedišta najsigurnija, ali se svi slažu da je bolje izabrati sedišta u zadnjem delu aviona.

Opasna sedišta: Prvih nekoliko redova na početku aviona.

#Autobus

#Automobil

'