AKTUELNO

Gospođa Repčekova uputila je poziv gradonačelniku Beograda da podrži i učestvuje u konferenciji koja se održava 20. juna, a koja je podržana od strane OEBS-a i okuplja predstavnike 14 zemalja Zapadnog Balkana.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru Njenu ekselenciju ambasadorku Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekovu. Njih dvoje razgovarali su o kulturnoj saradnji Beograda i Slovačke, ali i predstojećim događajima koji će se uskoro održati u Beogradu koji se tiču socijalne politike i oblasti međunarodnih odnosa, a kojima će Grad Beograd pružiti podršku.

Gospođa Repčekova uputila je poziv gradonačelniku Beograda da podrži i učestvuje u konferenciji koja se održava 20. juna, a koja je podržana od strane OEBS-a i okuplja predstavnike 14 zemalja Zapadnog Balkana. Konferencija koja će se održati u Skupštini Grada Beograda sastoji se od dva panela. Na prvom će se iznalaziti načini za inkluziju Romske populacije u oblasti zdravstvene usluge, a drugi panel se tiče njihovog uključivanja i obezbeđivanja jednakih uslova za napredak u obrazovnom sistemu.

Gradonačelnik Radojičić istakao je da veruje da se diskusijama o položaju Roma u kojima učestvuju tela međunarodnih zajednica kao i predstavnici državnih institucija može mnogo postići u shvatanju njihovih svakodnevnih izazova i problema kao i mogućih rešenja. Gradonačelnik je istakao da Grad Beograd ima za cilj da u narednom periodu usmeri svoju pažnju na izazove sa kojima se oni suočavaju u našoj prestonici, ali i da je u prethodnom periodu puno toga urađeno na rešavanju njihovog stambenog pitanja.

Foto: Grad Beograd

– Uz pomoć sjajne saradnje sa delegacijom Evropske Unije u protekle četiri godine 260 porodica rešilo je svoje stambeno pitanje u Beogradu, a u planu je da naredne godine to omogućimo za još 44 porodice. S toga smatram da je ova konferencija još jedan od koraka ka razmeni znanja i iskustava svih relevantnih faktora u unapređivanju položaja naših sugrađana – rekao je Radojičić.

Dvoje zvaničnika razgovarali su i o fudbalskom turniru podržanom od strane Unicefa koji je zakazan za 14. septembar na Košutnjaku. U ovom turniru učestvuju diplomate koje žive i rade u Beogradu, a njegov cilj je prikupljanje sredstva za obolelu decu iz Tiršove. Prošle godine na ovom turniru sakupljena su sredstva za pomoć deci u Prihvatilištu.

Gradonačelnik Beograda istakao je da će Grad podržati događaje koje inicira Ambasada Slovačke jer oni imaju za cilj da promovišu kulturno i istorijsko nasleđe Beograda, kao i vezu dva grada, Bratislava i Beograda, u kojima žive građani sličnog mentaliteta i kulture.

Radojičić je napomenuo i da je za Beograd značajna manifestacija pod nazivom „Noć arhitekture” koja će se održati kod Arhitektonskog fakulteta prve noći oktobra, a koja ima za cilj da nas svetlosnim performansom podseti na najznačajnija dostignuća u svetu arhitekture kao i na istaknute ličnosti koje su obeležile ovu oblast.

#Zoran Radojičić

'