AKTUELNO

Gradska uprava saopštila je danas da započeto sa uklanjanjem bespravnog objekta u Ulici Svetozara Zorića bb u Velikom Mokrom Lugu, a rok završetka zbog veličine objekta je 15. jul.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović rekla je da je objekat površine više od 6.500 kvadratnih metara, i da je to iziskivalo posebne aktivnosti na pripremnim radovima.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, prioritet u borbi protiv bespravne gradnje je zaštita javnog interesa, bezbednost dece i imovine građana, što se jasno vidi u dosadašnjem delovanju građevinske inspekcije.

Od stupanja na snagu novog zakona o planiranju i izgradnji, Gradska građevinska inspekcija zatvorila je preko 220 bespravnih gradilišta na teritoriji grada. Nadležnim tužilaštvima podneto je preko 180 krivičnih i drugih kaznenih prijava zbog osnovane sumnje da je učinjeno krivično delo „građenje bez građevinske dozvole", kao i drugih kaznenih dela iz oblasti gradnje, rekla je Božović.

Foto: Tanjug

Prema podacima tužilaštava, do sada je pravnosnažno osuđeno oko 60 lica koja su i pored obustave inspekcije nastavila sa gradnjom, a za preostala lica postupci su u toku, rekla je je Božovićeva.

Foto: Tanjug

Sekretarka je pohvalila izuzetnu saradnju Gradske građevinske inspekcije sa nadležnim tužilaštvima i MUP-om, koji su, istakla je, brzo i efikasno procesuirali počinioce krivičnih dela iz oblasti bespravne gradnje.

Pravosnažne presude bespravnim graditeljima su i medijski propraćene u cilju generalne prevencije.

Foto: Promo.

Božovićeva je podsetila da su u prethodnom periodu uklonjeni objekti ukupne bruto površine preko 12.000 kvadratnih metara.

Uklonjeni su objekti u Alaskoj ulici 17b, u neposrednoj blizini osnovne škole, kao i objekti u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 56, Višnjičkoj bb, Miroslava Krleže broj 6, koji su ugrožavali đake OŠ „Pavle Savić”.

Božović je dodala da se sredstva za rušenje bespravne gradnje obezbeđuju prvobitno iz sredstava grada, a kasnije se u toku postupka naplaćuju od izvršenika.

Foto: Promo.

#Veliki Mokri Lug

'