AKTUELNO

Za Beograd i njegov razvoj su izuzetno važni sporazumi koji su danas potpisani u Pekingu, tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Za Beograd je najvažniji sporazum koji će biti zaključen u vezi sa realizacijom za nas najvažnijeg gradskog projekta 'Beogradski metro' - rekao je Goran Vesić i precizirao da je reč o Memorandumu o razumevanju između Srbije, Grada Beograda i kompanije Power Construction Corporation of China Limited, kojim se iskazuje obostrana namera za nastavak dobre međusobne saradnje, u cilju realizovanja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta za Beograd i Srbiju ukupne vrednosti oko četiri milijarde evra.

- Ova saradnja je krupan korak na početku gradnje Beogradskog metroa, koji smo najavili za kraj naredne godine - kazao je Vesić.

Za Beograd je posebno važan i konačni ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči, najvećeg kineskog industrijskog parka u Evropi, u kojem će, ističe zamenik gradonačelnika, raditi preko hiljadu kompanija, koje će ponudi oko deset hiljada radnih mesta.

Vesić je pozdravio i potpisivanje Memoranduma o razumevanju za razvoj projekta Pametni gradovi u Srbiji između Vlade Republike Srbije i kompanije Huawei tećnologies Co, Ltd. koji će omogućiti Beogradu da konačno krene sa realizacijom ovog strateški važnog projekta.

- Svrha potpisivanja ovog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huawei kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i druge gradove u Srbiji - rekao je Vesić i dodao da je kompanija Huawei već prisutna u Beogradu kroz nekoliko projekata.

Goran Vesić je naglasio da je deo ovog sporazuma otvaranje Huawei Innovation Center for Digital Transformation kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu u kome će radna mesto naći nekoliko hiljada mladih i obrazovnih ljudi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da se Beograd uspešno razvija zahvaljujući velikoj podršci koju gradske vlasti imaju od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i da Beograd ove važne projekte ne bi mogao sam da razvija i realizuje bez podrške koju ima.

#Goran Vesić

#Peking

'