AKTUELNO

Odluka o proširenju linija veoma je važna za stanovnike navedenih prigradskih opština. Polasci će biti u špicu, između šest i sedam sati ujutru i 15 i 17 časova popodne, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Grad Beograd je sa “Železnicama Srbije” dogovorio da se linije Bg voza prošire do Lazarevca i Mladenovca, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko nedelja biće tri polaska iz Mladenovca prema Beogradu i četiri u suprotnom smeru.

- Odluka o proširenju linija veoma je važna za stanovnike navedenih prigradskih opština. Polasci će biti u špicu, između šest i sedam sati ujutru i 15 i 17 časova popodne. Za početak toliko možemo da uradimo, jer se pruga rekonstruiše i nema mogućnosti za više polazaka - rekao je Vesić.

Kada radovi na pruzi budu okončani, kaže, biće povećan i broj kompozicija, a polasci organizovani na pola sata.

- U ovom trenutku BG voz ide do Resnika, što znači da produžavamo liniju ukupno 36 kilometara, do Mladenovca, a obuhvatićemo i opštinu Sopot, odnosno Đurince - precizirao je Vesić.

On navodi da će produžena linija do Lazarevca biti puštena 8. decembra.

Vesić ističe da se pregovara sa nekoliko stranih kreditora kako bi i druge linije BG voza bile proširene.

- Razmišljamo o uspostavljanju linije od Zemuna do Surčina, koja bi povezala Aerodrom “Nikola Tesla” i Nacionalni stadion, kao i linije koja bi spojila Karaburmu i Makiš - naveo je Vesić.

Istovremeno, kaže on, u planu su i razgovori sa gradom Pančevom oko produženja linije od Ovče do Pančeva, kako bi njegovi žitelji bili integrisani sa Beogradom, a to, navodi, podrazumeva i pregovore o podeli troškova.

- Takođe, pravi se plan rekonstrukcije svake stanice, koje će imati validatore, tačnije fizičke prepreke, što znači da bez “busplus” karte neće moći da se uđe. Uz to, dogovorena je i rekonstrukcija stanice Vukov spomenik. Grad će naredne godine kompletno rekonstruisati plato iznad stanice, a “Železnice Srbije” samu stanicu - pojasnio je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

#Mladenovac

'