AKTUELNO

Za vreme NATO bombardovanja, svake noći, a neretko i danju, počev od 24. marta 1999. godine, pa sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma bombardovana je ova baza Vojske Jugoslavije.

Na današnji dan, 23. dana bombardovanja NATO zločinci gađali su Rakovicu u Beogradu, uništavajući stambene zgrade i poslovne objekte. Od siline detonacije oštećene su skoro sve škole u ovom prestoničkom naselju.

Tokom noći su bombe padale na Čačak, na predajnik Javnog servisa, gađan je most na Zapadnoj Moravi u selu Jasika kod Kruševca...

Foto: Tanjug

Pred zoru je bombardovan Niš, a pogođen je severozapadni deo. Popodne su bombe sejane na Kruševac. Mnoge škole pretrpele su oštećenja od detonacija.

Oko 22:30 ponovo je gađana Straževica. Podsetimo, za vreme NATO bombardovanja, svake noći, a neretko i danju, počev od 24. marta 1999. godine, pa sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma bombardovana je ova baza Vojske Jugoslavije. Radar je samo jednom oštećen 25. marta, ali nikad nije uništen, jer je prilikom opasnosti sklanjan pod zemlju. Kada su se početkom aprila raširile glasine da se Generalštab locirao u ovoj bazi, NATO je otpočeo seriju do tada najozbiljnijih napada, bez rezultata. Na ovaj dan je bačena bomba težine oko dve i po tone, što je izazvalo ozbiljne posledice u celoj Rakovici. Nakon rata, baza je delimično napuštena, a ispod brda je prokopan civilni tunel, kroz koji će prolaziti deo Obilaznice oko Beograda.

Foto: Printscreen YouTube/Savezna Republika Jugoslavija

Takođe se smatra da je sa Straževice oboren jedini Američki nevidljivi avion F-117A.

U gotovo isto vreme gađana je Subotica, a pogođen je najgušće naseljeni deo grada. Bombardovana je još jednom i "Petrohemija" u Pančevu, kao i rafinerija nafte u Novom Sadu.

MILOSRDNI ANĐEO uzeo između 1.200 i 4.000 života

Podsetimo, 24. marta 1999. godine u 19 i 45 časova oglasile su se prve sirene za opasnost. Sada već dobro poznat, zaglušujući zvuk zaparao je vazduh nad Srbijom. Narednih 78 noći i dana, na tlo naše zemlje NATO avioni ispalili su oko 50.000 raznih projektila. Pobili su između 1.200 i 4.000 ljudi, a procenjuje se da je nastradalo čak 88 dece. NATO je svaku prekomernu upotrebu sile nazivao "greškom", pravdao je i odobravao. NATO bombardovanja ne sećaju se samo oni koji tada još uvek nisu bili rođeni. Onima koji jesu, sam pomen “Milosrdnog anđela” izaziva zebnju i ponovno proživljavanje svakog minuta straha. Dok su NATO avioni uništavali sve pred sobom, narod se krio u podrumima, spas i skrovište nalazivši i u manjim selima, za koje se smatralo da nisu vidljiva na mapi NATO agresora.Te 1999. godine 19 zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo se, najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije, a zatim i na čitavu zemlju. Razorena je infrastruktura, privreda, škole, bolnice, spomenici kulture, medijske kuće... Od gradova, najviše su stradali Aleksinac, Surdulica, Kuršumlija... Pod ruševinama su ostale čitave porodice.

#NATO

#bombardovanje

'