AKTUELNO

NATO alijansa je 16. dana bombardovanja svojim bombama gađala Kragujevac, Zlatibor, Ibarsku magistralu, povređeno je preko 100 ljudi, a bilo je i mrtvih.

Na današnji dan pre tačno 20 godina pogođen je zavod „Crvena zastava“ u Kragujevcu, povređena su 124 zaposlena, a na hiljade radnika ostalo je bez posla.

Od 00 i 42 sati, do 00 i 50 bombardovana je Ćuprija pri čemu je jedna osoba preminula, a 3 lica je zadobilo teške telesne povrede.

U 04 i 10 sati prilikom raketiranja vrha Tornik na Zlatiboru pogođen sportsko - rekreativni centar. Poginula 3 lica.

Foto: Tanjug

Bombardovana Ibarska magistrala u mestu Štavica, na udaru je bila magistrala i tunel Štavica. Od detonacije, deo tunela se obrušio, zatrpavši autobus koji se kretao ka Beogradu. Na sreću, nije bilo mrtvih.

Podsetimo, tog 24. marta 1999. godine u 19 i 45 časova oglasile su se prve sirene za opasnost. Sada već dobro poznat, zaglušujući zvuk zaparao je vazduh nad Srbijom. Narednih 78 noći i dana, na tlo naše zemlje NATO avioni ispalili su oko 50.000 raznih projektila.

Foto: Tanjug

Pobili su između 1.200 i 4.000 ljudi, a procenjuje se da je nastradalo čak 88 dece. NATO je svaku prekomernu upotrebu sile nazivao "greškom", pravdao je i odobravao. NATO bombardovanja ne sećaju se samo oni koji tada još uvek nisu bili rođeni.

Onima koji jesu, sam pomen “Milosrdnog anđela” izaziva zebnju i ponovno proživljavanje svakog minuta straha. Dok su NATO avioni uništavali sve pred sobom, narod se krio u podrumima, spas i skrovište nalazivši i u manjim selima, za koje se smatralo da nisu vidljiva na mapi NATO agresora.

#Ibarska magistrala

#NATO

'