AKTUELNO

O jezivom iskustvu iz kraljevačke bolnice gde im njihovu mrtvorođenu bebu nisu dopustili da vide, ostavljajući ih do danas bez medicinske dokumentacije, u potresnoj ispovesti u Novom jutru televizije Pink, pričali su Dijana i Marko Micić iz Kraljeva.

Slučaj beba koje su pronađene u zamrzivaču kraljevačke bolnice, a koje su preminule odmah po rođenju i koje su navodno tu skladištene nakon što roditelji nisu hteli da ih preuzmu potresao je Srbiju.

Bila sam na kontroli 17.marta, kada sam ušla u sedmi mesec, i doktor je rekao da je sve u najboljem redu. Nije bilo nikakvih tegoba. 19. uveče sam dobila blage bolove i doktor koji mi je vodio trudnoću rekao je da dođem u bolnicu na par dana za svaki slučaj da me ispita. Tada mi je konstatovao da imam bolove zato što sam počela da se otvaram. Nakon toga mi je dao infuziju od koje mi je bilo bolje i mogla sam malo da se odmorim – rekla je majka jedne od beba navodno pronađene u zamrzivaču kraljevačke bolnice, Dijana Micić

Ona je naglasila da je doktor uveče otišao kući i rekao da će sve biti u redu.

U toku noći došao je drugi lekar i uključio drugu infuziju od koje sam dobila nove bolove i negde oko šest ujutru počela sam i da se porađam. Videla sam bebu, i rekli su mi samo da je umrla i to tek ujutru kada je bila vizita. Utešili su me time što su mi rekli da sam mlada i da se to dešava – rekla je Micić

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, rekli su da će rezultati obdukcije biti za četrdesetak dana.

Tada je muž otišao po nalaze i rekli su da je beba živela svega dva minuta i da je usled nedovoljno razvijenih pluća preminula – rekla je Micić.

Njen suprug Marko Micić, naglasio je da je tražio od bolnice da mu daju bebu kako bi je sahranili, ali da im to nisu dozvolili.

- Išli smo i kod tužilaca i oni su nas isterali. Iz bolnice su nam rekli da je to patoanatomski otpad i da ne možemo da ga preuzmemo. A to po pravima nije tačno – rekao je Micić.

On je istakao da su tražili i dodatnu obdukciju, dodatne uzorke i uzorke DNK koje kako kaže, insistira da urade državni organi a ne bolnica.

Foto: TvPink Printscreen

Radiša Pavlović, član Vladine komisije za nestale bebe, istakao je da imaju dosta dokaza koji samo još više podstiču i šire sumnju oko celog ovog slučaja.

- Mi imamo račun iz bolnice. Dijana je crnogorski državaljnin i ceo boravak u bolnici kao i porođaj je uredno isplaćen. Na ovom računu, ono što je interesantno, pronađen i lek oxytocin koji koliko je poznato pospešuje porođaj. On je inače veterinarski lek koji se daje životinjama. U nekim teškim situacijama on se dodaje pri teškim porođajima – rekao je Pavlović.

On je istakao da Dijana nije otišla da se porodi i da su joj u prvoj smeni dali lek koji joj je pomogao i od koga joj je bilo bilje, a kako kaže, sporna je infuzija koju je dobila u toku noći, kojom prilikom je odvojena u posebnu sobu, nakon koje je, ističe dobila jako bolove.

Bila sam sama u sobi na kraju hodnika i dozivala sam nekoga da dođe da mi pomogne. Da nije bilo žene koja je tu bila pacijent i koja me je čula i dozvala ih, ne znam da li bi ih uopšte i dozvala – rekla je Micič.

Pavlović naglašava da su Dijanu porodili na ginekologiji, da je nisu vodili u porodilište.

- Ovo je jedna beba među njih trinaest. Do sada imamo tri saglasnosti. Došli smo do šokantnih otkrića. Bolnica je kao što znate rekla da se radi o bebama koje su preminule na porođaju i pošto roditelji nisu hteli da ih preuzmu oni su morali da ih stave u zamrzivač. Kada smo išli da preuzmemo bebu naišli smo na zataškavanja sa različitih nivoa i organizacija. Mi imamo problem sa nasleđenim kadrovima sivh režima – rekao je Pavlović.

Kako kaže, na ovim slučajevima se samo uz pomoć medija, javnosti i ljudi koji su se stvarno iskazali punu posvećenost u vrhu vlasti i daju punu podršku da se sve istraži, ovo sada neće moći da sakriju.

Foto: TvPink Printscreen

- Krili su informacije i od ministra Lončara. Za početak govorili su da imaju sve saglasnosti a nisu imali. Oni nisu smeli da izveste nepravilno. Morali su da vide šta se tu desilo i gde su organi tih beba – rekao je Pavlović.

Kako kaže, čak i u izveštaju iz bolnice gde piše vreme rođenja bebe ne postoji vreme smrti, i navodi da do danas nisu dobili nikakav obdukcioni nalaz.

Očajna majka je naglasila da u ovom slučaju ima mnogo propusta, da ima mnogo sumnji kao i da će dati sve od sebe da se slučaj ispita do kraja, ma kakav on bio.

#Beba

#Istraživanje

#Smrt

'