AKTUELNO

Važno je utvirditi uzročno-posledičnu vezu između obolelih od kancera i osirumašenog uranijuma iz 1999. godine, rekao je advokat Srđan Aleksić u emsiji Pravac.

Nakon što je Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja, koja je formirana pre godinu dana, iznela informacije da su deca rođena između 1999. i 2015. godine bila izložena toksičnom faktoru koji je uticao da budu podložni malignim bolestima , otvara se pitanje, koliko ovi medicinski izveštaju upotpunjuju tužbu protiv zemalja koje su učestvovale u bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

Dobijeni rezultati istraživanja odnose se samo na decu, a ekspertski advokatski tim poseduje oko 500 dokumenata medicinske dokumentacije. I dalje se istražuje da li je bombardovanje uzrok svemu i da li prave posledice bombarovanja građani Srbije tek sada osećaju.

Srđan Aleksić advokat za emisiju Pravac koja se emituje na Pink3 kanalu kaže da je statistika uznemiravajuća, i da je jako važno utvrditi uzročno-posledičnu vezu. Kako naglašava, u ovoj priči, najgore je prošao jug Srbije, tačnije Vranje i okolina.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoji ulica Pržanska, poznata kao ulica Smrti, gde svaka kuća ima nekog obolelog od kancera. Moja majka je preminula pre četiri godine. Sproveo sam istraživanje i došao do zaključka da je u mom kraju, na jugu Srbije okolina Vranja, njih 50 je umrlo od kancera. Utvrdio sam da je ovaj deo dražve upravo zbog toga što je bombardovan osiromašenim uranijom rizičan – rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao da je država formirala komisiju koja će se baviti ovim slučajem, međutim prvi korak je utrvđivanje uzročno-posledične veze između bombardovanja osiromašenim uranijom i brojem obolelih od kancera.

- Tek kada se to dogodi, možemo da podnesemo tužbu, jer je tada veća verovatnoća da se dobije – kaže Aleksić, dodajući da je moguće i sada podneti tužbu koja bi na težini dobila tek nakon završetka rada komisije. Zbog toga se po Aleksiću, tužba još uvek odlaže.

Prema njegovim rečima, za javni interes je važan izveštaj te komisije.

Aleksić objašnjava da je u Italiji bila u sličnoj situaciji i ova procedura, u kojoj se Srbija terenutno nalazi, mnogo je naprednija. Kako naglašava, u Italiji cela ova procedura traje već 15 godina, a tek je četvrta komisija po redu utrvridla ono na čemu srpska uveliko radi.

Foto: TvPink Printscreen

- Po njihovom zakonu, ako bi se dokazalo da ste jedan dan proveli na KiM i da ste bili na terotiriji koja je bombardovana osiromašenim uranijom, a da ste se razboleli, imate pravo na naknadu štete. Zbog javnog interesa mi čekamo odluku komsije, jer bi tada bilo verodostojnije i imalo bi težinu. Trenutni rezultati kažu da deca koja se razboljevaju od kancera ima veze sa bombardovanjem – kaže Aleksić.

On veruje da će zaključak srpske komisije, biti isti kao i kod Italijanske.

- Italijani žele da nam pomognu na svaki način – rekao je ALeksić dodajući da, ukoliko prođe više godina do tužbe, to neće biti problem jer tužba protiv ekološke katastrofe ne može da zastari.

- Kada su bombardovali Srbiju, oni su zagadli našu životnu sredinu. Ako italijanski građani mogu da ostvare to pravo, možemo i mi – dodaje Aleksić.

#NATO

'