AKTUELNO

Ukoliko ne vakcinišemo decu MMR vakcinom i ukoliko im ne obezbeđujemo imuni sistem na višem nivou po prirodi stvari će se povećati rizik od oboljevanja našeg potomstva.

Stvaranjem sopstvenog i imunog sistema vaše dece, između ostalih stvari i vakcinacijom, obezbeđujete veći procenat zdravog potomstva. To je dokazala i najnovija studija koja opovrgava da MMR vakcina stvara autizam i dokazuje da su za njega odgovorne infekcije koje majka ima u trudnoći.

Koje vakcine su obavezne u Srbiji ?

U našoj zemlji je, kako se navodi na sajtu GAK "Narodni front" zakonom propisano 11 vakcina. One su besplatne i dobijaju se po kalendaru vakcinacije u Domu Zdravlja. Ove zarazne bolesti mogu biti sprečene rutinskom vakcinacijom dece: tuberkulozni meningitis, difterija, tetanus, veliki kašalj, dečja paraliza (polio), meningitis izazvan hemofilusom influence tip b, male boginje, zauške, rubeola i zarazna žutica B, kao i  upala uha i pluća, meningitis, sepse i bronhitis.

Prim. dr Ljiljana Stanković na sajtu GAK "Narodni Front" ističe da se stručnjaci iz celog sveta, uključujući i stručnjake Svetske Zdravstvene Organizacije, slažu da ne postoji veza između MMR-a i autizma.

Foto: TvPink Printscreen

Medicina zasnovana na dokazima pouzdano tvrdi da vakcine ne prourokuju autizam, dijabetes, multiplu sklerozu, astmu, niti hiperaktivnost. Međutim, kada se nešto desi detetu, otprilike u isto vreme kada je ono vakcinisano, lako možemo da pomislimo da između te dve stvari postoji veza, navodi Stanković.

-Npr, znakovi autizma se najčešće ispoljavaju u uzrastu kad deca primaju MMR vakcinu, ali jedna stvar ne prouzrokuje drugu. Ispitivanje MMR vakcine sprovedeno u Velikoj Britaniji, Švedskoj i Finskoj obuhvatilo je više hiljada dece. Ovo istraživanje je pokazalo da ne postoji nikakva veza između MMR vakcine i autizma. Studija iz Danske je obuhvatila svu decu rođenu u Danskoj od 1991. do 1998. godine. U tom periodu 82 odsto dece rođeno u Danskoj je primilo MMR vakcinu. Istraživači su pregledali zdravstvene kartone za više od pola miliona dece i utvrdili da je rizik za oboljevanje od autizma jednak kod vakcinisane dece i kod one koja nisu vakcinisana - dodaje ona.

Da li se vakcinišu deca koja boluju od ozbiljnih hroničnih bolesti?

Odložiti vakcinaciju ako dete boluje od raka ili poremećaja imuniteta ili u slučaju da uzima lekove koji umanjuju sposobnost organizma da se bori protiv infekcije. Tu decu treba da štiti od zaraznih bolesti dobar kolektivni imunitet (tj vakcinisani vršnjaci). Deca koja su primala transfuziju krvi ili krvne derivate (h plazmu, imunoglobuline..) odlažu vakcinaciju za tri meseca Deca sa neurološkim oštećenjima (cerebralna paraliza), genetskim anomalijama (Down-ov Sy) se vakcinišu po važećem kalendaru vakcinacija

Nova švedska studija objavljena u časopisu "JAMA psihologija" otkriva da infekcija majki u trudnoći oštećuje mozak ploda i da je rizik od rađanja dece kod kojih se razvija autizam zbog toga veći za 79 odsto, a rizik od oboljevanja dece od depresije veći za 24 odsto.

Foto: TvPink Printscreen

Naime, ukoliko majka oboli od influence, meningitisa, pneumonije i sličnih infekcija onda dolazi do oštećenja centralnog nervnog sistema deteta, a najčešće se to desi u toku organogeneze, odnosno prvog trimestra trudnoće.

Ovo nije jedina studija koja dokazuje da vakcinacija, pogotovo ona MMR-om, ne dovodi do autizma, već naprotiv.

Foto: YouTube screenshot

- U Japanu, pa i Americi su sproveli eksperiment i na pet godina ukinuli vakcinaciju MMR-om i broj dece sa autizmom se nije smanjio. Čak se povećao - kaže naš poznati epidemiolog dr Branislav Tiodorović, ali naglašava da je sam nastanak autizma još uvek nedovoljno istražena oblast.

On se slaže da će se ukoliko ne vakcinišemo našu decu MMR vakcinom i drugim vakcinama i ukoliko im ne obezbeđujemo imuni sistem na višem nivou po prirodi stvari povećati rizik od oboljevanja našeg potomstva, pa i od bolesti koje nastaju oštećenjem centralnog nervnog sistema.

- Kada se zdravo hranite, vežbate, blagovremeno se vakcnišete i preduzmete sve korake kako bi vaš imuni sistem učinili što je moguće kvalitetnijim, onda će se to sigurno odraziti na zdravlje vaše dece, pa i na zdravlje vaših unučića. Ako radite suprotno, samo povećavate rizik od stvaranja teških oboljenja, pa i autizma - objašnjava dr Tiodorović i dodaje da je višestrukim studijama, pa i ovom samo dokazano da MMR vakcina nema nikakve veze sa autizmom.

#Dete

#Vakcina

'