AKTUELNO

U cevima se krilo 50 smukova.

Aktivisti niške NVO "Zoo Planet" izvukli su iz šahtova i cevi u nekadašnjoj fabrici EI u Žitorađi 50 stepskih smukova, koji su zbrinuti u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Niša.

Apel su im uputili radnici koji su radili na postavljanju visokonaponskih kablova kada su u cevima otkrili cela legal ove neotrovne zmije.

S obzirom da su radovi u fabrici u toku i da se elektronska instalacija provlači kroz šahte radnici su naišli na legla zmija i odmah nas obavestili. Pristupili smo kontroli a zatim i bezbednom zbrinjavanju i dislociranju zmija. U pitanju su jedinke Stepskog smuka (Zamenis longissima) inače neotrovne zmije izuzetno korisne za održavanje balansa biodiverzitetakod nas jer uništavaju glodare. Akcija zbrinjavanja je trajala nekoliko sati i uspeli smo da zbrinemo 50 jedinki ove vrste, kaže predsednik Zoo Planeta Dušan Stojanović.

Zmije su nakon zbrinjavanja prevezene do Zavoda za zaštitu prirode u Nišu gde je izvršena kontrola i pregled. U hibernakulumu Udruženja ZOO Planet će biti do proleća kada će biti vraćene u prirodno stanište – u polja I šume u okolini Žitorađe.

Stojanović je naveo da će biti izvršeno i obeležavanje zmija pre puštanja kako bi se vodila evidencija njihovog kretanja.

- Akcija je  uspešno završena i zmije bezbedno smeštene zahvaljujući dobrim ljudima i vlasniku fabrike koji je shvatio značaj ovih jedinki i ispoštovao zakonsku proceduru, a što je najbitnije ispoštovao je ovu itekako značajnu vrstu i kvalitetne primerke koje su bile nastanjene u krugu fabrike - dodaje Stojanović.

Kako je dodao, ovakva akcije nije uobičajena za ovo doba godine.

S. M.

#Radnica

#Srbija

#Zmija

'