AKTUELNO

Ovo je jedan od najpoznatijih citata ikada.

Jedan od najpoznatijih latinskih citata "Kocka je bačena" uči se i danas u školama i njeno poznavanje smatra se opštom kulturom. Izreka označava neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka.

Rečenicu "Kocka je bačena" ("Alea iacta est") izgovorio Julije Cezar 49. godine pre nove ere nakon što je rešio da pređe reku Rubikon sa svojom 13. legijom i uputi se prema Rimu. Tim su činom i Cezar i njegovi legionari automatski osuđeni na smrt po rimskom zakonu jer je Rubikon, rečica na severu Italije, bila rimskim pravom definisana granica južno od koje nijedan rimski vojskovođa nije smeo da povede vojsku.

Takav propis bio je namenjen zaštiti Rima od vojnih diktatora koji bi mogli nametnuti svoju vlast zauzimajući Rim svojim vojnim snagama. Kada je Cezar rekao: "Kocka je bačena" on je to izgovorio u kontekstu puta bez povratka na koji se uputio.

Nakon Cezara rečica Rubikon postala je slavna. Osim "Kocka je bačena" od tada potiče i izreka "Preći Rubikon" što takođe znači doneti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka.

I. P.

#Italija

#Kocka je bačena

#Rim

#Rubikon

'