AKTUELNO

Iz bezbednosnih razloga u nekim mestima će plivati samo iskusni plivači, a ne svi koji se prijave.

Zbog debelog minusa koji se najavljuje i reka koje su okovane ledom u velikom broju mesta širom Srbije otkazano je plivanje za časni krst na Bogojavljenje, 19. januara.

Situacija ni u jednom mestu nije drastično drugačija, odnosno temperatura vode nije ništa povoljnija, mnogo je onih koji od plivanja neće odustati.

Sportski savez Sombora prvi je poslao saopštenje pre nekoliko dana, u kojem piše da organizacioni odbor manifestacije "Plivanje za časni krst" najavljuje otkazivanje ovog događaja zbog vremenskih uslova, ali i vanredne situacije koja je proglašena na većini reka zbog nagomilavanja leda.

Princ i princeza ipak plivaju

Krstovdansko plivanje za časni krst biće organizovano danas kod Kule Nebojša na Krstovdan u 12 časova, a petnaestak prijavljenih imaće priliku da plivaju zajedno sa princem Đorđem Karađorđevićem i njegovom suprugom, irskom princezom Felon, koja je uzela pravoslavlje.

Plivanje za časni krst ni na Tisi neće biti održano. - Reka je potpuno zaleđena, nedostaje oprema za otvaranje leda u dužini od više od 33 metra i širine za najmanje 15 odvažnih plivača - kažu iz organizacionog odbora.

U Valjevu nije problem led, već ogroman mulj u Gradcu, pa će za Časni krst plivati samo pet najiskusnijih plivača.

I pored više od 40 prijavljenih plivača, neće biti plivanja za Časni krst u Grockoj jer je reka u potpunosti prekrivena debelim slojevima leda.

Od takmičenja koje se prvi put organizuje na Vlasinkom jezeru se ne odustaje.

Debeli minus i nadmorska visina od 1.200 metara biće jedinstven događaj za 40 plivača, koliko ih se prijavilo, i jednu devojku koja će biti među njima. Svima njima biće potrebno puno hrabrosti, s obzirom na to da se temperatura na Vlasinskom jezeru prethodnih dana spuštala i do 25 stepeni ispod nule.

Tradicionalno plivanje na Adi Ciganliji biće održano i pored loših vremenskih uslova. Posle liturgije u crkvi za Časni krst će se na Savskom jezeru plivati u podne, navode u opštini Čukarica.

S.M.

#Bogojavljenje

#Led

#Reka

'