AKTUELNO

Debljina leda na rekama će se povećavati u narednim danima.

Dejan Vladiković iz RHMZ za TV Pink kaže da je na rekama u Srbiji led debljine od 10 do 20 centimetara.

Na Dunavu i Tisi je delimični i potpuni ledostaj, dok je na ostalim rekama ledohod, odnosno led u pokretu, naveo je Vladiković i dodao da se očekuje dalje udebljenje leda na rekama i povećevanje zaleđenih površina.

Vladiković je istakao da je zbog stavranja čepa kritično kod Daljske krivine i u okolini Zemuna, pa sve do Pančevačkog mosta.

- Značajnije otopljenje ne vidimo do 25. ili 26. januara. Ove godine je postojala spefična dinamika fomiranja leda, zbog nižeg vodostaja i male brzine vode – istakao je Vladiković.

Na pitanje da li su ugroženi mostovi na rekama u Srbiji, on je odgovorio da se situacija prati.

Kapetan Žarko Opačina iz preduzeća “Ivan Milutinović” smatra da je za lomljenje leda potrebno najmanje četiri do pet brodova.

Prema njegovim rečima, ledolomac je brod sa ojačanim trupom, koji ima sistem vibracija sa kojim sitni led, kako bi se napravio protok.

- Već se formirao čep kod Puponovog mosta. Na svim kritičnim tačkama bi trebalo da bude po jedan ledeolomac – rekao je Opačina za TV Pink i dodao da u Srbiji ima šest brodova koji su namenski napravljeni za lomljenje leda, ali usled privatizacije nisu u rukama države, već u vlasništvu privatnih firmi.

Kako je istakao, osim “Grebena”, ostali ostali brodovi koji rade na lomljenju leda nisu namenski pravljenji za to, već je reč o ojačanim plovilima za vuču, čija posada rizikuje život.

Opačina upozorova da led iz Mađarske kreće ka Srbiji i da će stvoriti probleme i Novom Sadu i Beogradu.

-Trenutno nisu ugroženi mostovi, ali je u Novom Sadu izdato upozorenje da se svi brodovi sklone iz vode- naveo je Opačina.

S.M.

#Mađarska

#Reka

#Srbija

#most

'