AKTUELNO

Francuski sud je odlučio da Haradinaj čeka odluku o izručenju na slobodi.

Plakati na kojima su fotografije otetih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji od danas više nije ispred Skupštine Srbije, pošto je premešten ispred ambasade Francuske u Beogradu.

Kako je za beogradske medije objasnio predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, "Zid plača" je premešten jer su francuske vlasti pustile bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja da odluku o izručenju čeka na slobodi.

-Pošto je francusko pravosuđe tražilo dokaze za zločine Ramuša Haradinaja, a nisu čekali pravdu nego su ga oslobodili, mi smo danas izneli deo 'Zida plača', na kojem se nalaze imena i fotografije kidnpovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca - rekao je Spasić.

Spasić je objasnio da se svi oni nalaze u Haradinajevoj autobiografskoj knjizi. Istakao je da bi samo po tome što je u njoj zapisano nekadašnji kosovski premijer trebalo da bude kažnjen doživotnim zatvorom, na osnovu komandne odgovornosti.

Dodao je i da je danas uputio dopis ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro da sledeće nedelje primi delegaciju Udruženja kako bi joj predali dokaze protiv Haradinaja.

-Daćemo joj imena 300 kidnapera, koja smo dostavili i Karli del Ponte, Unmiku i Euleksu, a oni neka ih službeno proslede francuskom pravosuđu - rekao je Spasić.

-Ostaće, da bi svi građani Beograda i zaposleni u ambasadi videli žrtve koje je Haradinaj ubio. Mi samo tražimo pravdu za te žrtve, kao što su za albanske porodice naši generali vojske i policije po komandnoj odgovornosti dobili robiju. Da li je pravedno da se on izvuče bez komandne odgovornosti? - upitao je Spasić.

Č.N.

#Kosovo

#Odluka

#Ramuš Haradinaj

#Sud

'