AKTUELNO

Današnja Turska puna je problema koji su, između ostalog, proizvod političkih sukoba.

Brojni istoričari smatraju da je dugu i slavnu istoriju Turske obeležio Mustafa Kemal paša Ataturk – osnivač moderne države, koja nakon tradicionalizma počinje da se približava savremenim zapadnim zemljama.

Promene su bile vidljive na više nivoa – u načinu odevanja, načinu ophođenja, emancipaciji žena, ali i ukidanjem islamizacije bez koje se dotad Turska nije mogla zamisliti.

Upoređujući današnjeg predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa Ataturkom, istoričari dolaze do zaključka da današnja politika vraća državu islamizaciji.

- To je više nego evidentno i time se potire rad prethodnika da se ovakva politika promeni – izjavio je Aleksandar Raković istoričar i stručnjak za religijska pitanja gostujući u emisiji "Pravac" televizije Pink.

Foto: Printscreen

Govoreći o religiji, kako ističe, nemoguće je ne pomenuti Fetulaha Gulena koji je u svojim stavovima insistirao na zapadnom kapitalizmu u sprezi sa turskim nacionalizmom. Upravo tako je zamišljao tursku državu, te je tome obučavao i svoje pristalice.

- Bliske prijatelje Erdogana i Gulena rastavio je politički sukob, a u njega su se zatim umešali i FBI, CIA i razne druge strukture – izjavio je Raković.

Kako je istakao, državni udar koji je prošle godine organizovan u Turskoj bio je rezultat ovog sukoba, ali je interesantno da se ovaj puč razlikuje od prethodnih jer se ovog puta islamisti bune protiv islamista. Puč je, smatra, iskorišćen za obračunavanje sa "gulenistima", a ciljevi nakon smene Erdogana nisu uspeli da se otkriju, jer je državni udar bio neuspeo.

Kada je reč o odnosima Turske i SAD, oni su loši, o čemu svedoči i činjenica da Gulen još nije izručen, ali Erdogan bi trebalo da nađe više prijateljski jezik dolaskom Donalda Trampa na čelo Amerike.

Istoričar je zaključio da je državni udar bio jedan od najačih potresa koji su uzdrmali svet u poslednjih godinu dana, da svedoči da se evroatlantski sistem razgrađuje i da mu nema mu spasa.

I. P.

#Fetulah Gulen

#Islamska država

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'