AKTUELNO

On je blokirao nalog na Tviteru te organizacije.

Centar za istraživanje korupcije (CIK), kao akter civilnog sektora, iznenađen je reakcijom Zaštinika građana Saše Jankovića, koji je blokirao njihov nalog na Tviteru, zbog teksta kojim se postavljaju realna pitanja i poziva ombudsman da razjasni u kojoj ulozi daje svoje dnevnopolitičke izjave (Janković političar ili Zaštitnik građana).

Janković je, tvrde u CIK, blokiranjem naloga Tviteru jasno dao do znanja da nije spreman da čuje kritiku, i da on kao postavljen da štiti građane i onaj koji treba da brani isti civilni sektor, koji CIK predstavlja, bira sa kim će da komunicira.

Iz Centra za istraživanje korupcije ističu da to ne bi bilo sporno da je u pitanju bilo koji građanin, ali da kao ombudsman Janković upravo dokazuje da selektivno tretira aktere civilnog sektora, i to na način da bira one koji ga ne kritikuju.

-Takođe, još je licemernije što isti Janković ukazuje konstantno na to kako određeni politički akteri ne vole kritiku, i to ističe kao njihovu manu, dok sam na prve znake kritičkog stava prema načinu na koji on dela dočekuje blokiranjem. Neumorno se tokom svog mandata, pa i poslednjih dana, zalagao nezavisno i analitičko, i kritičko novinarstvo i branio medije koji pokušavaju da dođu do što objektivnije slike stvarnosti, ali se čini da je sada ustuknuo kada je reč o CIK-u. Sada, sve su prilike, nije važno sagledati njegovo delovanje kao Zaštitnika građana i budućeg predsedničkog kandidata analitički i iz svih uglova - navodi se u pismu CIK Saši Jankoviću.

CIK naglašava da u svom tekstu nije naveo nijednu neistinu, već kao i uvek težio da ozbiljno pristupi svom poslu i ukaže na nepravilnosti.

"Ovoga puta izgleda da smo ukazali na nepravilnosti onog koji se ne sme kritikovati, niti pitati. Razočarani smo pomišlju da se postavlja barijera u komunikaciji od strane nekoga ko štiti sve građane i ko treba da ukazuje na one aktere koji postavljaju barijere pravima i slobodnom, demokratskom društvu. Još više nas čudi da Saša Janković i dalje ne shvata ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi time što se otvoreno o njegovoj kandidaturi govori na predsedništvu Demokratske stranke (ili bilo koje druge stranke) i dogovorima koje navodno ima sa predsednikom DS Draganom Šutanovcem, dok je još uvek ombudsman i dok odbija da se povuče sa te funkcije. Zabrinjavajuće je, Zaštitniče građana, da ne vidite koliko je pristrasno i neobjektivno vaše delanje kao Zaštitnika građana ukoliko otvoreno favorizujete jednu stranku. Možemo li onda očekivati da njih nećete nikada kritikovati iz pozicije ombudsmana?"

U pismu CIK se dalje navodi da Zaštitniku građana pristrasnost nije strana.

-To smo mogli do sada da vidimo onda kada podržavate kritike EU komesara, i omogućavate da se akteri EU mešaju u sudstvo Republike Srbije. Da podsetimo, sudstvo koje samo po sebi znači nezavisnost i nepristrasnost. Vi biste to bolje od nas trebali da znate da niko ne sme da se meša u odluke nezavisnosnog sudstva, niti da vrši pritisak, makar bili i moćnici iz drugih zemalja koji podržavaju vašu kandidaturu na predstojećim izborima. S druge strane, kada kritikujete, primećuje se, često su kritike upućene ženama na odgovornim funkcijama, kao što je to bio slučaj sa državnim sekretarkama Janom Ljubičić i Biljanom Popović Ivković. Dakle, em kritikujete i ono što vam je posao i što vam nije posao,već i u tome imate dvostruke aršine određene, izgleda, prema polu, rodu i stranačkoj pripadnosti - naglašava se u pismu CIK, u kojem Saši Jankoviću poručuju:

Poštovani Zaštitniče građana, netransparentnost, zid i mrak nisu ono za šta vas plaćaju građani Srbije, a još manje su predispozicije za jednog predsednika. CIK je uvek otvoren za komunikaciju i istraživanje istine, i nadamo se da ćete se i vi opredeliti za to. Ukoliko ne želite, onda jasno šaljete poruku celokuponom civilnom sektoru da je njihova uloga nevažna - zaključuju iz CIK-a.

Č.N.

#CIK

#Poruka

#Saša Janković

#Tviter

'